Milorad Dodik o “lažljivom” Murphyju, muslimanima: “Trideset godina ovdje prave smicalice”

Predsjednik entiteta Republika Srpska (RS), Milorad Dodik, iznio je snažan stav u vezi s nedavno uvedenim američkim sankcijama prema zvaničnicima RS. Dodik je istakao da nikada nije bilo više ljudi na globalnoj sceni koji razumiju poziciju manjeg bh. entiteta u cjelosti ili imaju razumijevanja za nju.

“Mi moramo očuvati RS i za to nema cijene”, rekao je Dodik, naglašavajući kako je RS u potpunosti funkcionalna. Izrazio je odlučnost da se odupre sankcijama i najavio adekvatan odgovor na poteze koji ugrožavaju financijsku stabilnost RS.

Predsjednik RS-a također je naglasio da već ima dovoljno saveznika koji razumiju i podržavaju poziciju entiteta. Ipak, Dodik je oštro kritizirao američkog ambasadora u BiH, Michaela Murphyja, optužujući ga za laži i izvrgavanje ruglu SAD-a u BiH. Dodik je istakao da je Murphy svojim ponašanjem došao u poziciju da pola BiH ne želi razgovarati s njim te ga smatra nepoželjnim.

U vezi s američkim sankcijama, Dodik je tvrdio da su one izmišljene iz nemoći, jer američka strana nije mogla učiniti ništa drugo. Ipak, odbio je preispitati svoje političke odluke i tvrdi da RS nije učinila ništa antidejtonsko. Dodao je da neće dopustiti redefiniranje i otimanje imovine RS-a.

Prema njegovim riječima, to što Amerika čini sa Britanijom ovu vrstu pristupa, to još ne znači da su oni u pravu.

“Debelo nisu u pravu. Trideset godina ovdje prave smicalice i ne mogu da učine ništa. Јedino im preostaje još da /američki ambasador Michael Murphy ovakav kakav je paranoičan i osvetoljubiv digne američki Centralnu obavještajnu službu /CIA/ i njihove timove da ovdje likvidiraju političke predstavnike RS. Mi ćemo ovo sve izdržati i ići dalje”, dodao je Dodik.

Komentirajući jučerašnje sapćenje američke Ambasade u BiH da sankcije uvede zvaničnicima srpske nisu antisrpske i da su prije toga kažnjeni i Osman Mehmedagić i Marinko Čavara, Dodik je rekao da je to čisto blefiranje i da se tu najbolje vidi koliko je američki ambasador Murphy grešan kada je počeo da se pravda.

“Prije toga su držali tog Osmicu koji nije imao diplome, dva puta varao samo zato što im je odgovarao, a kada je smijenjen, onda su ga kaznili da bi oprali svoju prljavu savjest i prosuli prljavu vodu. Eto šta oni rade, ali to mogu da podvale nekom drugom”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da srpske nije uradila ništa antidejtonsko i da ne može da prihvati nastojanja da joj se redefinira i otme imovina.

“RS nije ukinula Ustavni sud BiH, niti njegova prava u skladu sa Ustavom, ali ono što je dekadentno, mi smatramo da to treba staviti na sto i smatramo da je to legalna i legitimna politička odluka”, rekao je Dodik.

Situacija izaziva značajne podjele u bh. političkom krajoliku, ali Dodik tvrdi da će se RS suprotstaviti izazovima i nastaviti sa svojim ciljevima. S druge strane, američka ambasada u BiH tvrdi da sankcije nisu antisrpske i da su primijenjene jednako prema drugim političkim dužnosnicima, ali Dodik odbacuje te tvrdnje.

Konačno, situacija ostaje napeta i kontroverzna, a politički pritisak i međunarodni odnosi igraju ključnu ulogu u očuvanju entiteta RS. Građani BiH promatraju situaciju s pažnjom i zabrinutošću, dok se politički akteri pripremaju za daljnje izazove.