Mještani blokirali rudarske mašine. Ističu da su izigrani od RMU Kakanj ali i od općine

Na putu do sela Mramor kod Kaknja danas su mještani ovog sela ponovo izašli i bukvalno svojim tijela blokirali rad i prolazak teških rudarskih mašina, poput kamiona “Dumper”.

Kako javlja reporter “Avaza“, mještani Mramora ističu da su ponovo izigrani i od RMU Kakanj ali i od općine.

Prije 15-ak dana, ovaj protest je bio najavljen, a kako nam je tada kazao Amir Husika, predsjednik Mjesne zajednice Mramor, dobili su čvrsto obećanje da će se do kraja mjeseca pronaći rješenje za njihov put i normalan pristup kućama. Međutim do toga nije došlo.

Odlagalište jalovine koje stvara sliku apokalipse, umjesto zelenih pejzaža, postalo je njihova najveća noćna mora. Sada su im uništili i put! Ljudi do svojih kuća bukvalno prolaze kroz gradilište rudnika, ispod džinovskih kamiona damper.

Šta je s pitkom vodom čiji je cjevovod uništen? Šta ako dođe do saobraćajne nesreće? Ko je kriv? Ko je odgovoran za situaciju “ni na nebu, ni na zemlji“? Mnogo je pitanja, a odgovora niotkuda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Samo pravo

Reporteri “Avaza” posjetili su Mramor. Selo poznato po radnicima, velikim majstorima u obradi metala, zna to cijela Slovenija jer su skoro svi muškarci na privremenom radu u Mariboru, odsječeno je od svijeta.

– Kako do Mramora – pitamo radnika koji sa zastavicom u ruci, sjedeći na jednom manjem uzvišenju jalovinskog materijala, daje dozvolu za prolaz džinovskih kamiona.

– Samo pravo – odgovara nam.

Pravo znači ući u oblak guste prašine bez znanja šta se iza brda, odnosno koliki kamion se iza brda valja.

Nabasasmo na put do sela. Na ulazu, od prvih kuća, ukaza se Amir Husika. On je predsjednik Mjesne zajednice Mramor. Kako smo mu kazali da smo novinari, on uđe u kuću po plavu fasciklu. Puna fascikla odluka, dogovora, nacrta projekata, katastra, uknjiženog puta…

Pokazuje nam onu posljednju, iz avgusta 2019. godine, kada se RMU “Kakanj” obavezao da će asfaltirati put i držati ga uređenim, odnosno da će se džinovske mašine kretati drugom rutom.

– Ništa od toga. Nedavno smo, tačnije za Bajram, pravili proteste. Blokirali smo i put za mašine. Ništa, nema efekta. Ruku na srce, došli su ljudi, predstavnici RMU “Kakanj”, došli su i načelnik i predstavnici “Cementare Kakanj”, koja, također, ovdje ima kamenolom. Niko ne nudi nikakvo rješenje. Ne znam na što će ovo izaći – govori nam Husika.

Objašnjava nam da u selu ima oko 50 domaćinstava. Da oni ne žele napustiti djedovinu. Ali da im niko i ne spominje alternativu u smislu da im se izgrade kuće na nekom drugom mjestu ili daju stanovi.
Cara do duvara

– Znate kako je ovo, mislim da smo dotjerali cara do duvara. Rudnik se sve više širi. Kao da neko želi da mi sami odemo, da nam se sve ovo zgadi i da dignemo sidro. Bojim se da se to neće dogoditi, tražimo svoja prava i to je sve – objašnjava Husika.

Problem je i s grobljem, od silnog materijala, slijeganja, eksplozija na kopu, došlo je i do pomjeranja mezara. Mramorani su odlučili napraviti novo mezarje. Jer je rudničko polje došlo na 15 metara od starog.

– Kada se ukažu kosti naših djedova, očeva, majki, nena, onda će biti kasno. Evo, pogledajte kako ova ograda izgleda – pokazuje nam Amir Husika, s knedlom u grlu.

Napuštamo selo u novoj avanturi probijanja kroz radilište rudnika. Nije bilo lako…
Novi protesti krajem jula

Ukoliko se situacija ne riješi u ovih desetak dana, mještani Mramora će ponovo blokirati rad mašina RMU “Kakanj”.

– Nemamo drugo rješenje, nažalost – kažu nam.
Bez odgovora iz “RMU” Kakanj

Na sve navode Amira Husike poslali smo upit i RMU “Kakanj”. Do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.