Mtel zaradio skoro dvostruko više novca od BH Telecoma

Telekom Srpske (Mtel) je u prvoj polovni ove godine ostvario ukupne prihode od 233 miliona KM, što je porast u odnosu na 225 miliona KM u odnosu na isti period lani, izvještava BiznisInfo.ba.

Riječ je o nekonsolidovanom izvještaju, odnosno onom koji se odnosi na sam Mtel, ali ne i druge kompanije koje je akvizirao – Logosoft, Telrad net, Blicnet, Elta Kabel i Financ.

Kada se dodaju rezultati tih kompanija onda će prihodi grupacije biti znatno veći.

S druge strane, kako smo već objavili, BH Telecom je u prvoj polovini ove godine imao ukupne prihode od 256,8 miliona KM, što je značajan rast u odnosu na 237,3 iz prve polovine prošle godine.

No, zanimljivo je da je Mtel za pola godine ostvario dobit od 40,6 miliona KM, što je za milion KM više nego u istom periodu 2022.

S druge strane, neto dobit, odnosno čista zarada BH Telecoma, pala je sa 25,3 na 23,9 miliona KM.

Time je nastavljen pad dobiti BH Telecoma koji je nekad bio najprofitabilnija domaća kompanija, ali je tu titulu davno izgubio.

Dodajmo informaciju da je mostarski HT Eronet u pola godine imao ukupne prihode od 100,5 miliona KM u odnosu na 95,7 miliona iz prvih šest mjeseci prošle godine. Firma je ostvarila dobit od 145 miliona KM, slično kao lani.