MUP KS: Vozač BMW-a pokosio djevojke na trotoaru

Glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić danas je novinarima saopćila detalje sinoćnje nesreće u kojoj je maloljetni vozač BMW-a vozilom pokosio dvije djevojke na trotoaru.

“Sinoć oko 19 sati na području naselja Hrasno došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povrede zadobile dvije pješakinje. Dvije djevojke u dobi od 22 godine su prebačene na KCUS, jedna ima teške tjelesne povrede koje se ogledaju u frakturi petne kosti. Zadržana je na Klinici za ortopediju. Drugoj su konstatovane lakše tjelesne povrede u predjelu glave i tokom noći je zadržana na opservaciji na KCUS-u“, kazala je Novalić.

“Do nezgode je došlo najvjerovatnije zbog neprilagođene brzine, pri čemu je vozač izgubio kontrolu nad vozilom, izašao van kolovozne trake, pješakinje su bile na trotoaru a vozilo se zaustavilo na zelenoj površini”, dodala je.

Uviđaj je obavljen pod nadzorom dežurnog tužioca KTKS, obavili su ga pripadnici MUP-a KS uz prisustvo stalnih sudskih vještaka. Vozil
om je upravljala maloljetna osoba, alkotestiranjem nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi.

Maloljetni vozač je uhapšen nešto prije ponoći.

“Po okončanju uviđaja, oko 23:30, maloljetnik koji je skrivio sinoć saobraćajnu nesreću u Hrasnom, lišen je slobode nakon obavljenog uviđaja, zbog osnova sumnje da je počinio KD Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja u vezi sa KD Ugrožavanje javnog prometa. Vozilo je prebačeno u depo oduzetih vozila MUP-a KS. Nastavit će se rasvjetljavanje ovog krivičnog djela“, pojasnila je Novalić.

Na pitanje novinara da li mjere koje je uvela Vlada KS daju rezultata u saobraćaju, istakla je:

“Prvo podizanje saobraćajne sigurnosti imali smo već 10 marta, zatim nakon tragične nesreće krajem maja. Sve aktivnosti koje su tada poduzete su i do danas na snazi. U prosjeku imamo dnevno nekih 6-8 vozača koje isključujemo zbog alkohola, ali petkom, subotom i nedjeljom to ide preko 20“.

“I sinoć smo isključili dva vozača jer su upravljali vozilom bez vozačke dozvole. Nama naše mjere jesu dale rezultate, ali svakako neke kampanje i aktivnosti koje bi utjecale na svijest mladih vozača, vjerujem da bi nekim sinergijskim djelovanjem dalo više rezultata i smanjilo posljedice”, kazala je.