Napokon: Završeni radovi na šetnici “Sarajevski ćilim”

Puštanjem u rad ambijentalne led rasvjete radnici građevinske firme „ITC“ d.o.o. Zenica završili su radove na rekonstrukciji šetališta „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“. Rekonstrukcijom je obuhvaćena dionica od Ulice Trampina do Ulice Koševo, a idejni projekat uradio je arhitektonski studio „Zec“.

Cilj projekta je bio obezbijediti sigurnu i vizuelno primamljivu šetnicu sa pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada. Realizacijom projekta rekonstrukcije Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, koji zauzima centralno mjesto novog šetališta, dobio je okruženje kakvo mu priliči.

Podsjećamo, nakon što je urađena kompletna podzemna infrastruktura i zamjena dotrajalih instalacija, pristupilo se ručnom postavljanju kamenih ploča. Duž pješačke zone postavljene su nove klupe i ambijentalna led rasvjeta, a urađeno je i hortikulturno uređenje pješačke zone sa mnogobrojnim ukrasnim grmljem, sezonskim cvijećem i novim stablima za koje je obezbijeđen i sistem navodnjavanja i osvjetljenje.

Kombinacijom kamenih ploča i zelenila stvorena je jedinstvena površina koja podsjeća na ćilim po čemu je projekat i dobio naziv.