Nedim Sladić iznio zabrinjavajuće prognoze za nadolazeći august

Podijeljeni između nemilosrdnih vrućina i nemirnih oluja, ovog ljeta suočavamo se s izazovima koje donose velike vremenske promjene. Ovaj august donosi sjećanje na 2002. godinu kada je centralna Europa bila zahvaćena katastrofalnim poplavama izazvanim obilnim padavinama. Kako prognozira poznati bh. meteorolog Nedim Sladić, mnogi tragovi ukazuju na mogući scenarij sličan tom periodu.

Nedim Sladić, meteorolog s bogatim iskustvom, prati evropske vremenske prilike s posebnom pažnjom. Upozoravajući na moguće scenarije, on je izjavio: “Jedino što vidim u ovoj prognozi je august nalik 2002. godini, kada je centralna Europa stradala od obilnih padavina koje su rezultovale poplavama. Sinoptika koju CFS crta za idući mjesec nalikuje tom scenariju.”

Sjećanja na teške poplave koje su prije više od dvadeset godina potresle centralnu Europu ponovno su oživjela u svijesti mnogih stanovnika kontinenta. Hoće li se scenarij iz 2002. ponoviti ili će ova godina donijeti drugačije okolnosti, ostaje za vidjeti.