Nenadmašna kreativnost na Facebooku: “Kupujem radarske kazne”. Javio se i kamatar

Na društvenoj mreži Facebook često se susrećemo s raznim oglasima, ali jedan nedavni oglas izazvao je veliko iznenađenje među korisnicima. Na popularnoj Facebook grupi “Sarajevo Marketplace: Prodaja, kupovina i pokloni” pojavio se neobičan oglas koji je izazvao smijeh i zaprepaštenje.

Oglas glasi: “Uzimam radarske kazne na svoje ime ako nekome treba.” Da stvar bude još bizarnija, prvi komentar ispod ovog oglasa bio je od osobe koja se predstavila kao kamatar. Kamatar je ponudio “nevjerovatno” nisku kamatnu stopu od samo dva posto za kredite. No, kamatarov profil je vjerovatno lažan i cijela situacija zapravo je smiješna i bizarna.

Ovaj oglas i komentar naišli su na osude od strane zajednice koja prepoznaje da je “uzimanje” radarskih kazni na tuđe ime protivzakonito i neetično. U Bosni i Hercegovini, kao i u većini zemalja, takva praksa je strogo zabranjena, a osoba koja prihvati takvu ponudu može se suočiti s ozbiljnim posljedicama zakona.

Jedini legalan razlog za prijavu radarske kazne na tuđe ime može biti kada se vozilo koristi u ime porodice koja dijeli jedan automobil. Međutim, takvo djelovanje mora biti u potpunosti legalno i unaprijed dogovoreno s članovima porodice.