Neradna nedjelja u Federaciji BiH uskoro bi mogla postati stvarnost

Na jesen Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi razmatrati zakonske izmjene kojima bi se obaveznim proglasilo zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom i u dane praznika. Plan je da se zakonom izjednači praksa na nivou cijelog entiteta, a koja je do sada bila parcijalna.

Da bi nedjelja trebala biti neradni dan za trgovce, saglasna je većina upitanih građana.

“Zaslužuju. Zaslužuju čak i subutu. Zaslužuje više radnika jer ih je mali broj i zbog toga se radi i subotom i nedjeljom, a i prekovremeno. Na kraju krajeva, svako ko misli da je to lako nek se stavi i prohoda u tuđim cipelama, pa da vidi kako je. Niko ne želi ostavljati svoje porodice, prijatelje, socijalni i društveni život“, “Nedjelja je uvijek slobodan dan bio, zato mislim da je bolje da se ne radi nedjeljom“, samo su neki od komentara.

U Federaciji BiH u pripremi su izmjene zakona po kojem bi nedjelja za trgovce u Federaciji BiH konačno bila neradna. Buduće izmjene zakona čije razmatranje je rezervisano za jesen ove godine, u velikoj mjeri bit će prepisane od susjedne Hrvatske, sa jednom razlikom – u Bosni i Hercegovini će sve nedjelje u godini biti neradne, piše BHRT.

“Naravno postoje tu izuzeci, određenih trgovina kao što su suvenerinice, pekare, benzinske pumpe, dežurne apoteke i slično, a to će biti izuzeto i naravno što bude Štab civilne zaštite u slučaju nekih elementarinh nepogoda odredio“, kazao je Amir Hasičević, federalni ministar trgovine.

Postavlja se pitanje šta će biti sa onim trgovinama kojima je nedjelja pazarni dan, primjerice cvjećara u blizini groblja.

“Cvjećaru smo prvenstveno otvorili uz groblje jer ljudi najčešće dolaze nedjeljom. Ugrozit će poslovanje iz razloga što mi radimo sa svježim cvijećem, koje ne može dugo stajati, a sad ne može čovjek kupiti svježe cvijeće u subotu, pa da ga nosi tek u nedjelju na groblje“, mišljenja je vlasnik cvjećare Deni Begić.

Sindikati pozdravljaju odluku. Bojazan poslodavaca da će se promet iz Federacije preliti u Republiku Srpsku, a koja nema uređenu ovu oblast na nivou enititeta, ne smatraju opravdanom.

“Ukoliko veliki poslodavci zaista usaglase da će se ti trgovački lanci pridržavati takvih stvari, onda nam je manja bojazan šta će se dešavati sa Republikom Srpskom. Mi tu apelujemo i na svijest građana i oni su svjesni da radnici u trgovini imaju svoj slobodan dan“, naglašava Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza sindikata Bosne i Hercegovine.

Ugostitelje će, čini se, zabrane rada ovaj put zaobići. Ipak, nadaju se da se do jeseni neće ništa promijeniti.

“Sigurno bi se to u ovakvom vremenu, kada većina ugostitelja jedva opstaje, odrazilo na njihovo poslovanje. Međutim, nijedna zemlja u okruženju nema zabranu rada ugostiteljskih objekata, tako da mi bi bili prva zemlja“, ističe ugostitelj Senad Džanić.

Inicijativa o neradnom danu usvajana je selektivno i to u Mostaru, Čapljini, Livnu, Kiseljaku i Goraždu, na osnovu općinskih ili kantonalnih propisa. Sanski Most koji je prije dvije godine donio ovu odluku, nedavno ju je ukinuo.

U kontekstu neradne nedjelje uvijek je otvoreno pitanje: Da li bi radnici radije radili nego odmarali da im je primjerice, rad nedjeljom više plaćen?