Nihad Aličković: Spomenik Bošku i Admiri nećete podići!

Osnivač pokreta “AntiDayton” Nihad Aličković burno je reagovao nakon informacije da se u Sarajevu diže spomenik Bošku Brkiću i Admiri Ismić.

Spomenik se pravi na inicijativu načelnika Srđana Mandića, a planirano je da se postavi u septembru, na lijevoj obali Miljacke u neposrednoj blizini mosta Suade Dilberović i Olge Sučić.

“Ovim činom bit će ispravljena dugogodišnja nepravda. Ljubavna priča o sarajevskom Romeu i Juliji obišla je cijeli svijet, a na ovaj način dobit će trajno obilježje na mjestu na kojem je tragično okončana”, kazao je načelnik Mandić.

Sarajevo će napraviti spomenik Bošku i Admiri

Sarajlije su podijeljene oko spomenika, a jedan od onih koji negoduje je i Nihad Aličković.

On je sinoć na svom Facebook profilu objavio kako se spomenik u Sarajevu neće podići, jer je Boško bio dezerter i zato što su bježali na okupiranu Grbavicu.

Njegov post prenosimo u cjelosti.

“Spomenik nećete podići!!!

Ovo je moje pitanje o spomeniku Bošku i Admiri

S obzirom da je veliki broj Srba ostao u Sarajevu da brani svoj grad i Domovinu od agresije, Boško koji nije stigao do agresorske strane nego je ubijen sa Admirom u među zoni može biti proglašen i dezerterom u najblažu ruku. Bio je punoljetan i dužnost i obaveza mu je bila braniti svoj grad i državu, ali nije. Pa eto i ako nije pa i ako je dezertirao, ok.

Ali,

…od kada se dezerterima podižu spomenici?

O ovoj temi sam se naslušao dosta toga od mnogih učesnika odbrane Sarajeva ali o tome ću u drugom postu, samo me zanima ova stvar. Eto neka je Boško s Admirom htio i u Njemačku da ode a ne na Grbavicu gdje su bile agresorske snage i gdje mu je bio brat, neka je htio da pobjegne s njom u ljubavi od tzv. rata, neka je u pitanju bio samo bijeg ljubavi, kako onda on kao dezerter može dobiti spomenik?

Podizanjem spomenika Bošku upada se hladno u zamku izmjene karaktera rata u BiH, a to je da nije izvršena agresija na RBiH već ispada da je ovdje vođen tzv. građanski rat iz kojeg su Boško i Admira željeli pobjeći.

Kako je moguće da se na ove okolnosti ne oglase branioci Sarajeva što vjerujem da hoće ipak?! Kako se ne oglase historičari i istraživači koji znaju detalje i koji su pričali sa mnogim sudionicima odbrane Sarajeva koji znaju detalje.

Ja sam pričao s mnogima i iznijet ću ono što sam čuo u narednim postovima ali definitivno u najmanju ruku neka ništa nije istina neka je u pitanju samo bijeg ljubavi Boška i Admire onda je Boško dezerter i ne može nikako dobiti spomenik u Sarajevu, ni u snu!

Kome padaju napamet stvari koje nisu istražene do kraja da ih kruniše spomenicima? Kakvo se ne uključe kompetentna lica u ovakve stvari? Politički faktori koji bi da sprovode ovakve priče bi morali da se konsultuju sa mnogima prije nego izađu u javnost s nekim idejama.

Zašto nas pravite budalama i debilima?!

Dakle, spomenik se neće podići, zaprijetio je Aličković.