Novo, jače nevrijeme pogodilo Sloveniju

Sloveniju je u poslijepodnevnim satima pogodilo novo jače nevrijeme koje se kreće prema jugoistoku zemlje. Nevrijeme je započelo u Gornjem Posočju i proširilo se prema Poljanskoj dolini, Žiri i Polhograjskom hribovju. Oluja prati snažni pljuskovi, mogući su i udari vjetra te tuča, upozorio je Slovenski državni hidrometeorološki zavod (ARSO).

Iz saobraćajno-informativnog centra naveli su da se vozačima ne preporučuje putovanje na relaciji Brezovica – Vrhnika zbog intenzivnih nepogoda i tuče.

Stanje u nekim dijelovima zemlje posebno je teško zbog velikog broja aktivnih klizišta. Stranica Neurje.si upozorila je da će pljuskovi najviše izazvati problema, što dodatno otežava situaciju na prometnoj infrastrukturi.

Nakon oluje koja je pogodila Črnu na Koroškem prije dva dana, nadležne službe uspjele su uspostaviti interventni makadamski put kako bi omogućile pristup terenskim i interventnim vozilima. Ova ruta omogućava evakuacije i hitno zbrinjavanje stanovnika u toj regiji, prema informacijama koje je objavila agencija STA, pozivajući se na vladin ured za informiranje.

Međutim, i dalje postoje dijelovi Črne na Koroškem koji su nedostupni, a rijeka još uvijek teče središtem grada. Problemi s snadbijevanjem strujom, vodom i signalom i dalje predstavljaju izazov za lokalno stanovništvo.

Nevrijeme koje je zahvatilo Sloveniju ukazuje na potrebu za brzom intervencijom vlasti i pomoći ugroženim područjima. Evakuacija i hitno zbrinjavanje stanovnika na prvo su mjesto prioriteta, a oporavak i obnova oštećene infrastrukture zahtijevat će koordinirane napore nadležnih službi.

Situacija ostaje pod budnim nadzorom, a građani su pozvani na oprez i pridržavanje uputa nadležnih tijela kako bi se smanjile eventualne posljedice novog nevremena.