Oglasila se porodica Mujkić: “Na fotografiji se nalazi beba Nermina koju majka Sabina drži u naručju”

Samo nekoliko dana nakon napada na Srebrenicu i genocida nad Bošnjacima, snage vojske i policije RS su krajem jula 1995. godine osvojile 50 kilimetara udaljenu Žepu.

Od 25. do 27. jula, pod direktnom nadležnošću bivšeg generala takozvane vojske RS Zdravka Tolimira koji se nalazio u Žepi tokom cijele operacije, skoro 4.400 žena djece i starijih osoba prisilno je uklonjeno iz enklave Žepa autobusima.

Tada je fotograf AFP-a Joel Robine napravio fotografiju Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno s hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine. I upravo je tu fotografiju negator genocida i falsifikator historije, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, iskoristio tokom takozvanog obilježavanja ‘dana sjećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”‘.

Na fotografiji se nalazi beba Nermina Mujkić-Gušo koju majka Sabina drži u naručju.

U kratkom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Nermina je potvrdila da su na fotografiji ona, njena majka i brat.

Velika obmana javnosti! Dodik i Vučić postavili sliku Sabine Mujkić iz Žepe i predstavili je kao progon Srpkinje

“Ja sam beba u maminom naručju. Brat je pored nas, a drugi ispred nas u transporteru je bio jer je ranjen. Bog je na strani pravednih, ali ovo poniženje neću prihvatiti”, kazala je.

Riječi kojima opisuje kako se trenutno osjeća su šok i užas.

I nije ovo prvi put da se fotografija na kojoj su prikazane patnje protjeranih Bošnjaka iz Žepe iskorištava. Srbijanski mediji su i ranije koristili ovu fotografiju tvrdeći da je nastala tokom spomenute akcije. Nije teško ni provjeriti izvor fotografije, dovoljno je otići na stranicu AFP.

Protjerane izbjeglice koje su preživjele pad Žepe, zahvaljujući Dodiku i ostalim koji su u Prijedoru – gradu u kojem nije bilo rata, ali je ubijeno skoro 4.000 Bošnjaka i Hrvata – obilježavali ‘dan sjećanja na protjerane i ubijene Srbe’, ponovo moraju prolaziti kroz traume jer neko ciljano ili pukim neznanjem, koristi njihovu patnju.

Hasanović: Kad zafalili materijala u propagandi onda na obilježavanju “Oluje” u pozadinu postaviš fotografije progona Bošnjaka iz Žepe jula 1995. godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)