Okončan sastanak u OHR-u: Napadnute su ključne institucije koje garantiraju mir

Nakon ozbiljnih napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i nedavnih američkih sankcija protiv političkih funkcionera iz entiteta Republika Srpska, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je važan sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Razgovarali su o trenutnoj situaciji u zemlji i potrebi za zaštitom mira i ključnih institucija.

Bećirović je naglasio važnost zaštite ustavnog poretka kao temeljnog preduslova za daljnje europske i euroatlantske integracije BiH. Istaknuo je da političari koji potcjenjuju ili relativiziraju napad na ustavni poredak rade u korist politike Milorada Dodika.

“Napadnute su ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost, kao što su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH. Ne smije biti trgovine s ovim institucijama s akterima koji napadaju ustavni poredak. Međunarodna zajednica mora konkretnim mjerama okončati separatističko djelovanje i opasne udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, izjavio je Bećirović.

Visoki predstavnik Schmidt potvrdio je da OHR prati razvoj situacije u BiH te je naglasio da su svi instrumenti zaštite Dejtonskog sporazuma na stolu.

“Bosna i Hercegovina i Zapad su na prekretnici. Temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma su ugroženi i ne smije biti popuštanja destruktivnoj politici”, dodao je Bećirović.

Sastanak je naglasio važnost jedinstva i zaštite zakonitih organa države, a Bećirović je istaknuo da OHR i legalni organi BiH ne smiju tolerirati pravno nasilje organa vlasti entiteta Republika Srpska kako bi se izbjegle potencijalno nesagledive posljedice.