Okupile se Zmajice u Sarajevu, novi selektor najavio “žestoko” podmlađivanje

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas na pripremama u Sarajevu.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije u Košarkaškom savezu BiH gdje su se prisutnima obratili predsjednik Upravnog odbora KSBiH Dalibor Miloš, selektor Miloš Pavlović, tim menažder Razija Mujanović i kapitenka reprezentacije Milica Deura.

Dalibor Miloš u obraćanju predstavnicima medija je istakao:

“Tražili smo trenera, selektora, prvenstveno čovjeka koji ima znanje, autoritet, pogotovo u radu s mlađim igračicama i koji je spreman taj potencijal mladih košarkašica iskoristiti u seniorskom timu. Tražili smo selektora koji sebe vidi da kroz određeni period može doći do uspjeha koje smo imali zadnjih godina. Filtriranjem, koje je posebno vodila i direktorica Razija, naš izbor je selektor Pavlović s kojim smo brzo vidjeli da isto razmišljamo i da imamo iste principe, vrijednosti i kvalitete. Drago mi je da smo se uspjeli dogovoriti i potpisati saradnju”, konstatovao je predsjednik UO KSBiH.

Selektor Pavlović ovom prilikom je istakao:

“Još jednom bih se zahvalio na ukazanoj prilici i povjerenju. Očekuje nas žestoko podmlađivanje. Bilo je nekih otkaza, neplaniranih. Ali, iskoristili smo priliku da okupimo mlađe igračice koje su u ovom trenutku mogle da se odazovu na pripreme. S tim u vezi, moja želja je da već od danas krenemo sa postavljanjem sistema i kroz razgovor sa igračicama gradimo novi početak i, da uz pomoć nekih starijih igračica, pokušamo da za godinu ili dvije ponovo igramo velika takmičenja”.

Zatim je riječ uzela Razija Mujanović:

“Tu su većinom mlađe igračice i selektor će praviti svoju viziju tima. Dobar dio igračica nije se odazvao zbog kašnjenja našeg zakazivanja ovog termina priprema. Sigurno će se u narednom periodu odazvati kad ih selektor bude pozvao. Kvalifikacije su tek u novembru, ali moramo krenuti, korak po korak, bez velikog pritiska stvarati dobru ekipu za budućnost“, kazala je Mujanović.

Kapitenka reprezentacije Milica Deura je dodala:

“Meni je obaveza i čast biti tu. Tu su sad mlade djevojke koje treba da se pokažu i dokažu, ali i njima treba da bude čast što su ovdje. Krećemo ispočetka. Imat ćemo sedmodnevne pripreme na kojim ćemo dobro raditi i postaviti temelje za budućnost“, kazala je Deura.