Opet raste cijena goriva u BiH: Zašto plaćamo i do 15 feninga više po litru?

 

Cijene goriva na benzinskim pumpama širom Bosne i Hercegovine nastavljaju blagi, ali konstantan rast koji se počeo bilježiti od juna.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH na današnji dan za premium bezolovni benzin (95) iznosi 2,65 KM po litru, a za dizel (10 ppm) 2,61 KM.

To je rast cijena goriva za 10-15 feninga u odnosu na cijene od prije 15 dana piše Klix.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH na današnji dan je sljedeći:

Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,46 do 2,86 KM/litru;
Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,41 do 2,81 KM/litru.

Većina distributera i u Republici Srpskoj je prije nekoliko dana podigla cijene goriva na benzinskim pumpama, a iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS-a su istakli kako i u narednom periodu vozači mogu očekivati nove korekcije, te da će cijena eurodizela gotovo sigurno porasti iznad 2,60 KM po litru.

Rast je konstantan od 1. juna ove godine, a distributeri prilagođavaju cijene goriva u Crnoj Gori (2,81 KM), Sloveniji (2,99 KM), Hrvatskoj (2,76 KM).

“Htjeli ili ne, i naši distributeri će morati svoje cijene prilagođavati ovim, jer ne smiju dozvoliti da ugroze svoje poslovanje. Zbog toga treba očekivati da u narednim danima dođe do novih korekcija naviše zbog sve većih ulaznih troškova, odnosno rafinerijskih cijena. Do kojeg iznosa, zaista je teško licitirati”, istakao je predsjedavajući Grupacije za promet naftom Đorđe Savić.