Oprez: Ponovo se očekuje nevrijeme, grmljavina i pljuskovi u BiH

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Ivan Sedlo 16; Bjelašnica, Bugojno i Sokolac 17; Livno, Sarajevo i Srebrenica 19; Tuzla 20; Banja Luka, Bihać, Gradačac, Sanski Most i Široki Brijeg 21; Doboj i Zvornik 22; Bijeljina 24; Mostar, Stolac i Trebinje 26; Neum 29°C.

Danas će veći dio dana preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Uz jači razvoj oblačnosti od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Uz grmljavinske oblake se očekuju i jaki udari vjetra i lokalna pojava grada. Vjetar uglavnom slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 37°C, na jugu do 39°C.

U Sarajevu veći do dana pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34°C.

Bioprognoza: Dugotrajni period natprosječnih temperatura zraka nepovoljno djeluje na osjetljiviji dio populacije, hronične bolesnike, trudnice, starije osobe i djecu. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, iscrpljenosti, u noći problemi sa snom usljed nedostatka svježine. Neophodno je maksimalno se prilagoditi aktuelnim vremenskim prilikama, reducirati boravke na otvorenom i duže izlaganje suncu, pridržavati se uputa nadležnih službi. Planirane aktivnosti trebali bi provoditi u jutarnjim satima, obzirom da će temperature zraka i UV indeks vrlo brzo dostići visoke vrijednosti.

U četvrtak, 20.07.2023., u Bosni djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U petak, 21.07.2023., u Bosni djelomično vedro. U drugom dijelu dana širom Bosne se očekuju pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 21 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U subotu, 22.07.2023., očekuje se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Sunčanije na jugu zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne južnog i jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30°C, na jugu zemlje od 32 do 35°C.

Upaljen je narandžasti meteoalarm zbog grmljavine.

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.