Otac kćerku mjesecima držao gladnu i žednu zaključanu u WC. Sada će mu se suditi

Muškarac koji je držao zatočenu svoju osmogodišnju kćerku u stanu na Zvezdari, u Srbiji, Uroš Pašajlić, danas će se naći pred sudijom u Prvom osnovnom sudu u Beogradu gdje će odgovarati za krivična djela koja mu se stavljaju na teret, a ovo su pet ključnih dokaza protiv njega.

Pašajliću se na teret stavljaju krivična djela – nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje. On je optužen da je svoju kćerku (8) izgladnelu držao zaključanu u kadi, ali i da je svoju partnerku Ivanu L. pretukao.

Za sve se saznalo kada je Pašajlića policiji prijavila njegova partnerka Ivana L. koja je također trpjela nasilje ali koja je srećom uspjela da pobjegne iz stana.

Policijska službenica PS Palilula, koja je pronašla djevojčicu, izjavila je da je 24.marta u kasnim večernjim satima sa kolegama otišla na adresu, gdje je ukazano da postoji mogućnost da je ostavljeno dijete starije osobe. Kada su stigli na lice mjesta, ispred vrata su uočili da nema nikakve brave, ali nisu mogli ni da naslute šta ih čeka iza zatvorenih vrata.

Kako smo pisali, njene kolege su lisicama otvorile ulazna vrata stana. Tada su ušli u prostoriju u kojoj, prema njenim riječima, nije bilo svjetla a u pitanju je bila velika prostorija koja je ličila na dnevni boravak i u toj prostoriji je bilo puno smeća.

U optužnici koja je podignuta protiv Pašajlića, navodi se cijeli iskaz policajke, koja je rekla Ispred kupatila su uočili da su vrata zaključana, a ključ se nalazio na spoljnoj strani vrata. Neko od njih je otključao vrata i kada su ušli u kupatilo, kako se navodi u optužnici, iz kada se pomolila djevojčica koja nije ustala, već se pridigla u sjedeći položaj.

“Na sebi je imala roze jaknicu sa kapuljačom na glavi, donji dio trenerke, nogavica dužine do ispod koljena i kada ju je uzela u naručje, odjeća je sa djevojčice počela da spada, jer je bila jako mršava. Kada u kojoj je djevojčica ležala nije imala nikakvu, posteljinu, već je ispod nje bila i pružena jedna prljava majica. Djevojčica je normalne visine za svoj uzrast, ali je bila jako lagana, osjećaj je bio da je teška 2 kg – opisala je policajka, a navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi u optužnici, u kupatilu nije bilo hrane ni vode, postojao je radijator, ali grijanje nije radilo, a prozor je bio otvoren na kip. Policijska službenica je opisala da je bilo hladno i osjećao se smrad, kao i u cijelom stanu.

Vidjela je lavore, prekrivenu wc šolju i puno smeća koje tu stoji ko zna od kad. Držeći djevojčicu sjela je na kadu, a neko od kolega je pozvao Hitnu pomoć i radnika Centra za socijalni rad Zvezdara, koji Centar su obavijestili još prilikom odlaska na navedenu adresu.

“U samom početku nije govorila, zatim je tražila vodu, a sa njom smo i ja i imale neku komunikaciju u smislu da smo joj puštale da gleda crtani na telefonu, dok smo čekali da dođe radnik Centra za socijalni rad, i dale smo joj vodu, ali kap po kap jer nismo znale kako će reagovati na unošenje tečnosti – ispričala je policajka.

U optužnici koje je podiglo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, navodi se da je Pašajlić bio zavistan od kokaina, a da je djevojčicu ostavljao često samu u stanu bez ikakvog nadzora i roditeljske brige.

Tužilaštvo je navelo da je djevojčica čak 7 dana bila zaključana sama u stanu bez osnovnih uslova za život, što su potvrdili ljekari. U prilog tome ide i izjava Pašajlićeve partnerke koju je pretukao, koja je rekla da je u tom periodu sve vrijeme bila sa Pašajlićem u stanu u Krnjači, gdje ju je držao pod ključem i maltretirao je.

Vukašin Čobeljić, psiholog iz Univerzitetske dječije klinike “Tiršova” ispričao je u aprilu 2023. godine da je djevojčica koju je otac držao zatočenu u kadi, u kliniku došla sa samo 10 kilograma i da je bila smještena u krevetac za bebe.

On je tada ispričao da je prioritet njeno fizičko stanje koje je značajno bolje. Također, naveo je da je djevojčica na početku bila na 30 posto unosa hrane i tečnosti u odnosu na 100 posto, te da je sve ostalo primala putem infuzije.

Također, Čobeljić je ispričao za medije da je djevojčica govorila jako tiho, a da je u jednom trenutku ženu koja je bila sa svojim djetetom u sobi sa djevojčicom nazvala “mama”.

Psiholog Čobeljić je naveo i da djevojčica kada je stigla u kliniku nije imala mogućnost kretanja jer nije imala mišićnu masu.

Majka djevojčice izjavila je da je bila sa Pašajlićem u emotivnoj vezi od 2010. do 2015.godine kada je rodila kćerku koja im je odmah oduzeta. Prije nego što su dobili dijete, ona je živjela sa njim oko godinu dana, a nakon što Pašajliću dodijeljeno starateljstvo nad djevojčicom, odveo ju je da živi kod njega.

Kako se navodi u optužnici a prema riječima majke, ona je imala dogovor sa Pašajlićem da dijete viđa češće, nego što je određeno sudskom odlukom (jedan dan sedmično), a također su imali i dogovor da dijete ne pušta ispred zgrade.

Prije nego što je djevojčica zatečena u kadi, majka je dugo nije vidjela iz razloga što je Pašajlić uvijek govorio da nema vremena. Ona ga je svakodnevno zvala telefonom, međutim, on ju je odbijao tako što kada ga ona pozove on kaže da će je pozvati za pola sata i to ne učini.

Nesretna djevojčica, kako je utvrđeno nije išla ni u vrtić, ni u predškolsko, a nije pošla ni u prvi razred. Podaci institucija ukazuju da otac kćerkicu nije vodio ni na sistematski, a djevojčicu je tada progutalo 5 birokratskih crnih rupa i učinilo je nevidljivom za sistem.

Da dijete nije išlo u školu potvrdila je i njena majka. Kako je ispričala u Tužilaštvu, ona je pitala Pašajlića zašto djevojčica ne ide u predškolsko, a on joj je odgovorio da će ona da bude kod kuće i da ima svoj laptop, te joj nikada nije konkretno dao odgovor na to pitanje iako joj je obećao da će pričati na tu temu.

Majka djevojčice tokom saslušanja ispričala je da je dijete viđala redovno sve dok Pašajlić nije ušao u emotivnu vezu sa Ivanom L.

Ona je otkrila da je Pašajlić imao strah da ga prate radnici Centra za socijalni rad jer su njih dvoje, po dogovoru, odstupali od modela viđanja u pogledu mjesta gdje je to viđanje trebalo da se obavi.