Ovo su policajci koji su lišeni slobode zbog pomaganja kriminalcima

Šesnaest policijskih službenika koji su bili raspoređeni u Policijskoj stanici Kakanj lišeno je slobode danas u sklopu akcije “Meta 2“.

U nastavku ove policijske akcije danas, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 20 lokacija na području općine Kakanj.

Ranije je iz MUP-a saopćeno da se ove osobe sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zluopotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa.

Konkretno, policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj policajaca kriminogenim osobama dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali.

Kako piše Avaz, u ovoj akciji su lišeni slobode: Hrustanović Almir, Drenić Ilija, Čolak Fadil, Aždajić Marko, Ljubović Haris, Spasojević Saša, Delić Nermin, Musić Belmin, Kristić Dragan, Muflizović Haris, Bisić Vedin, Zaimović Mirza, Kovač Senad, Hrustanović Amer, Delić Sifet, Lušija Eldar, Karamujo Mustafa i Amidžić Alem.

Oni će biti predati u nadležnost Tužilaštva ZDK.

Nakon kriminalističke obrade, policijskim službenicima će biti uručena rješenja o suspenziji čime će biti prekinut njihov radni angažman do okončanja krivičnog postupka.