Peter Bol oslobođen optužbi za doping

Australski atletičar Peter Bol oslobođen je optužbi za doping, šest mjeseci nakon što je pao na doping testu.

Bol, koji se probio na veliku scenu osvajanjem četvrtog mjesta u trci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju, bio je pozitivan na zabranjenu supstancu EPO, na testiranju obavljenom u januaru.

Poslije duge istrage, australske sportske vlasti saopštile su da je na novom testiranju uzorak bio negativan, prenio je BBC.

Slučaj 29-godišnjeg atletičara naveo je Svjetsku antidoping agenciju da preispita svoju praksu testiranja na doping krvi EPO.

“Oslobođen sam krivice. Bio je lažno pozitivan, kao što sam uvijek govorio”, rekao je Bol i dodao da mu se san ostvario kada je cijeli slučaj završen.

On je nedavno rekao da su navodi da je varalica preokrenuli njegov život i da su uništili njegovu reputaciju.

Bol je bio privremeno suspendovan od januara i cijeli proces trebalo je da ostane povjerljiv, ali su informacije došle do medija. Na novom testiranju u februaru rezultat je bio “atipičan”, što znači da nije bio ni negativan ni pozitivan.

S obzirom na to da je rijetkost da se dva uzorka ne poklapaju, njemu je ukinuta suspenzija, ali su australijske sportske vlasti nastavile istragu.

Poslije istrage utvrđeno je da je “dalja analiza dovela do različitih stručnih mišljenja” o prvobitnom uzorku, ali da je na kraju test prijavljen kao negativan, zbog čega je australijska Jedinica za integritet zatvorila slučaj.