Pezić odgovorio da li je muslimanima dozvoljeno pratiti vremensku prognozu i predviđati kako će vrijeme biti?

Elvedin Pezić, popularni islamski tumač oglasio se na svom Facebook profilu nakon što su mu pratitelji postavili zanimljivo pitanje da li je muslimanima dozvoljeno pratiti vremensku prognozu.

“Moje pitanje vezano za vremensku prognozu, da li je nama kao muslimanima dozvoljeno praćenje iste pošto nam je zabranjeno voditi se za bilo kakvim sredstvom predviđanja budućnosti.

Dozvoljeno je muslimanima da prate vremensku prognozu iz dva razloga. Tvrdi Pezić na svom TikTok profilu.

1. razlog “vremenska prognoza” – prognozirati znači pretpostaviti. Niko nije kazao sutra će biti 100% tako. To je prognoza. Svi znamo šta znači riječ prognoza u bosanskom jeziku. Predviđanje. Predviđamo i pretpostavljamo da bi sutra u Sarajevu trebala da bude kiša.

Da li će biti ili neće Allah zna.

2. stvar. Te prognoze su zasnovane na naučnim činjenicama i praćenjima vremenskih okolnosti od kretanja oblaka, brzine vjetra, od pritiska i od mnogih drugih stvari i na osnovu toga, na osnovu proračuna dolazi se do prognoze.

Nije to nešto da mi kažemo, sjedimo onako, zažmirimo i kažemo sutra bi mogla kiša pasti. Pa na osnovu čega, pa ne znam ni ja. To je već ulaženje u gajb. Ali vremenska prognoza je proračun gdje ljudi imaju posebne aparate, posebne sprave, proračune, oblaci su krenuli i idu tom i tom brzinom, vjetar puše tom i tom brzinom, pritisak zraka, vlažnost zraka, isparavanje. I sve se to izračuna i kaže da se pretpostavlja da bi prognoza sutra u Bosni mogla biti kiša ili sunce.

Nema smetnje da čovjek sluša vremensku prognozu i da je prihvati. A svi znamo da se zna desiti da kažu da će sutra pasti kiša a bude sunce, oni kažu sunce a ono bude kiša.

@islamate

@pezicelvedin @elvedinpezicofficial elvedinpezic islam islamate pitanjaiodgovori vjera vjeraislam hidjab ramazan ramadan post

♬ original sound – Islamate – Islamate