Plenković jadikuje: Saznao sam za Dodikov posjet kad sam vidio Vučića kako se smije

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon konferencije o turizmu u Opatiji.Novinari su ga pitali o posjetu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću na Hvaru koji je izazvao kontroverze. Plenković se prvo osvrnuo na Milanovićeve izjave vezane uz taj posjet.

“Njegov komentar polazi iz temeljne postavke da on misli da je njegov model upravljanja onaj koji imamo u Hrvatskoj. Kad njegov ured za protokol pošalje dopis u odjel MUP-a, on pretpostavlja da u tom odjelu MUP-a kod zaposlenika i službenika postoji momentalni refleks da, što god stigne, odmah se obavijesti premijera. Ako je to bilo u njegovo vrijeme možda, to tako ne funkcionira u našoj vladi. Da se njegov protokol dopisom obraća nekom odjelu u MUP-u, ostaje na toj razini”, rekao je.

Pa je nastavio:

“MUP nije trač baba da o takvoj informaciji obavještava bilo koga, pa ni mene. To im nije posao. Postoje drugi načini komunikacije kad dolaze strani gosti u Hrvatsku. Više me zanima je li normalno da hrvatska javnost prihvati da Dodik dolazi u Hrvatsku, a Milanović o tome ne obavještava javnost. Kakvi su to tajni razgovori? Ja sam to saznao tako da sam vidio Vučića koji se smije je li bio na ostrvu Braču ili Hvaru, a bitno mu je samo da je let bio helikopterom MUP-a Srbije.”

“Dodik, kad inače prolazi kroz Hrvatsku, veleposlanstvo BiH napiše notu Ministarstvu vanjskih poslova s detaljima puta, to je normalna komunikacija. Ovdje je takva nota izostala”, dodao je.

Naglasio je da ne zna o čemu se radilo na sastanku: “Ne znamo o čemu su govorili, niti smo znali da će doći, niti nas je konzultirao. Milanovićevi jataci nas često optužuju da se ne konzultiramo s njima, a ovdje imate primjer da izabrani dužnosnik BiH dolazi u Hrvatsku helikopterom MUP-a Srbije, a vi me pitate bismo li ga primili da se najavio. Naravno da bismo. Pitajte Milanovića kakav je karakter susreta – poslovni, neformalni… Ne znam na čiju je inicijativu pozvan, to pitajte Milanovića.”

Na pitanje hoće li skoro pozvati Vučića podsjetio je da je nedavno bila premijerka Ana Brnabić te da je on sam krajem juna bio u Srbiji: “Uvijek ima potrebe za susrete. Moramo kroz dijalog riješiti brojna pitanja, uvijek na sastancima o tome razgovaramo. Odnosi su opterećeni još iz vremena Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Ali imamo interes za gospodarsku suradnju.”

Na pitanje je li riješio krizu u pravosuđu, rekao je da ne zna o kakvoj je krizi riječ. “Štrajk je gotov nakon što smo postigli dogovor. Nemamo podatke da nedostaje radnika. Imamo podatke o onima koji rade”, prenosi N1.