Podiže se optužnica protiv Milorada Dodika!? “Mogao bi napustiti BiH”

Slobodan Vasković, poznati bh. novinar, jutros je na svom blogu objavio informacije o podizanju optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vasković je, pozivajući se na svoje izvore, kazao da bi optužnica protiv Dodika trebala biti podignuta do 5. ili 6. augusta.

“Zasad ništa ne ukazuje da neće biti podignuta optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, jer je prvi, nakon Schmidtove odluke o ništavosti pomenutih zakona i zabrani svakog daljeg rada na njima, donio Ukaze o njihovom proglašenju, a drugi ih objavio u Službenom glasniku RS”, napisao je Vasković.

Istražnih radnji u predmetu protiv Dodika i Miloša Lukića (v.d. direktora Službenog glasnika RS), prema Vaskovićevim informacijama, više nema.

“Moji izvori dalje tvrde da u ovom predmetu nema više nikakvih istražnih radnji, osim da nadležni tužioci napišu optužnicu i proslijede je Sudu na potvrđivanje”, kazao je on.

Istakao je da bi se Dodik, nakon podizanja optužnice mogao naći u velikim problemima.

“Ukoliko Sud potvrdi optužnicu, a ne postoji nikakav razlog da se to ne desi, tek onda nastupaju zaista krupni problemi za Dodika: Mora se pojavljivati na ročištima; Mora ustati pred sudskim vijećem; Mora odgovarati na pitanja kako tužioca, tako i svojih advokata, ali i sudija…”, kaže Vasković na svom blogu.

Vasković smatra kako je mnogo realnije da se Dodik uopšte ne pojavi na Sudu, te da bi u tom slučaju mogao napustiti Bosnu i Hercegovinu.