Poslušajte dokumikaciju Elvisa Keljmendija u SKY aplikaciji: “Imam ljude koji nešto mogu ‘zavšiti’. Ako ti imaš nekog u SIPA-i, dobro”

Elvis Keljmendi inače je uhapšen u akciji ‘Rez’ koju je provelo Tužilaštvo BiH sa MUP-om KS. U međuvremenu je Keljmendi, navodno pristao i na određenu saradnju, pa je pušten u kućni pritvor.

Poruka otkriva da je Keljmendi savršeno upućen u proces rada policijskih agencija, da zna koja agencija s kojom sarađuje, kako se razmjenjuju podaci, ko ih radi i analizira. I naravno – ima ljude koji nešto mogu ‘zavšiti’.

Ti ako imaš nekog u SIPA-i, dobro, a ovamo ja ti imam sve…

Riječi su ovo koje Elvis Keljmendi upećuje Aleksandru Nikoliću. Obojica su uhapšeni zbog sumnje da su radili s drogom, a razotkrila ih je Sky aplikacija.

Ova rečenica izvučena iz glasovne poruke koju je Keljmendi uputio Nikoliću.

Raport tu poruku ekskluzivno objavljuje.

U posljednje vrijeme brojni su policijski službenici koji su uhapšeni ili udaljeni sa svojih pozicija upravo zbog sumnje da su sarađivali sa kriminalnim grupama odavajući im tajne informacije.

Radi se o policijskim službenicima OSA-e, SIPA-e, FUP-a, Granične policije…

Zanimljivo je da su brojne poruke krimosa koje ukazuju da su imali zaštitu od policije, a u nekim slučajevima jasno je da su krimosi i upravljali istragama.

Poruka koju je Keljmendi uputio samo je jedna u nizu i otkriva da se krimosi uopće nisu brinuli za svoje poslove u kontekstu rada policije – jer su jednostavno državi sve pod kontrolom.

Posljednja zvučna imena koja su suspendovana ili premještena zbog sumnje da su sarađivali sa krimosima su Vahidn Šahinpašić (bivši glavni inspektor SIPA-e), Ibro Bešlija (glavni inspektor FUP-a) te Nermin Šehović (šef detašmana FUP-a u Zenici). Nekoliko njihovih kolega ranije je uhapšeno.