Poštari u BiH opterećeni i bez stimulacija: Napuste nakon dva, tri mjeseca rada!

Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske pošte (HP) Mostar izvijestio je o zabrinjavajućem trendu napuštanja radnih mjesta među poštarima.

Uprava HP Mostar donijela je odluku o promjeni radnog vremena poštarima, prema kojoj mnogi od njih rade u dvije smjene, uključujući i vrijeme kada su temperature ekstremno visoke od 12 do 16 sati.

Sindikat tvrdi da takva promjena nije u cilju zaštite zdravlja radnika, već kako bi voditelji imali više radne snage za nositi i prikupljati brzu poštu. Dodatno, poštari koji obavljaju dostavu brze pošte suočavaju se s nerazmjernom razlikom u koeficijentima plaća u usporedbi s dostavljačima brze pošte, što krši Zakon o radu o jednakosti plaća.

Zbog niskih primanja i loših uslova rada, radnici daju otkaze već nakon nekoliko mjeseci, dok se pregovori o novom kolektivnom ugovoru još uvijek nisu održali.

Ova situacija ukazuje na hitnost u pronalaženju održivih rješenja kako bi se zaustavio trend odlaska radnika, poboljšali radni uslovi i osigurala pravedna plaća za poštare u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu, Sindikat očekuje potporu kolega iz Sindikata BH Pošte u njihovim zajedničkim zahtjevima za poboljšanjem radnih uslova i primanja.