Poznati glumac iz Srbije Vuk Kostić: Hrvati su veliko pleme, stavio bih Berlinski zid između

Srbijanski glumac Vuk Kostić, regionalnoj publici najpoznatiji je po ulozi u seriji “Ubice mog oca”, a u intervjuu za srbijanski portal Sputnik govorio je o odnosima s komšijama te iznenadio nacionalističkim izjavama poručivši da bi trebalo izgraditi Berlinski zid između država.

Kostić je za Sputnikportal.rs govorio o različitim temama, počev od njegove karijere, dotakao se i stanja u društvu, podjela u samoj Srbiji te odnosa sa susjedima. Iako je intervjuu objavljen u maju, tek su posljednjih dana isječci njegovih prilično kontroverznih izjava počeli kružiti na društvenim mrežama.

Nakon što ga je novinarka upitala da prokomentariše “konstantne podjele u srpskom narodu” kazao je: “Podjele kod nas – to je prešlo sve granice. Ja smatram i te Bošnjake za naš narod. Mi smo ranije svi govorili isti jezik, a sad imaš crnogorski, bošnjački – ja to ne priznajem. Možeš da govoriš srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski”.

“Hrvati veliko pleme – nemam ništa protiv, ali bošnjački ne postoji. Moja generacija nije ništa kriva za te ratove i te podjele, lakše bi nam bilo da smo nekako ujedinjeni. Ja nisam ni neki Jugosloven, ali moraš biti dobar s komšijama”, poručio je.

Dok “bošnjački jezik” kao takav zaista ne postoji, očigledno je da je Kostić izjavom zapravo htio negirati postojanje bosanskog jezika.

Nastavljajući dalje svoje “izlaganje” Kostić se zapitao kako u “cijelom svijetu može da bude Francuz musliman, a Srbin musliman – ne može?”.

“Oni su jednostavno u tom sendviču najzapadnijih Slovena, mislim da je to isti narod – ista DNK. Sad se to lako može otkriti”, naveo je očigledno aludirajući na muslimane u Bosni i Hercegovini.

Također, za “podjele” na Balkanu okrivio je “spoljni faktor” te da su uspjeli iskoristiti to što su ljudi ovdje “plahi, prijeki i neobrazovani”.

“Mi smo najviše krivi jer smo htjeli da svi Sloveni žive zajedno. Mi smo oni što bi htjeli da se igraju stalno. Mi: ‘Hajde da se družimo’, a Hrvati: ‘Ma skloni se’. Ne možete da se igrate. Uvijek izbušite loptu”, nastavio je svoje izlaganje u međususjedskim odnosima na Balkanu Kostić.

“Ja bih stavio Berlinski zid između, da ne možemo da se sretnemo nikad više – da ne bi dolazilo do tih strašnih nesreća. Ni na pijaci: ‘Koliko krompir?’, ‘Jesi Srbin – ne, nema tu trgovine’”, kazao je.

Potom je kazao kako se on suosjeća s žrtvama civila, kazavši da je rat 90ih najprljaviji u posljednjih nekoliko vijekova, a imao je i “svoju verziju” rata u Ukrajini pa je situaciju uporedio s “podjelom crkve” u Crnoj Gori.