Predložen pritvor za Sanela Arslanija iz Tuzle

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Srebrenik stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Sanela Arslanija (46), nastanjen u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo teška krađa.

Arslani je osumnjičen da je u februaru i aprilu 2023. godine počinio najmanje osam teških krađa na području Tuzlanskog kantona u Srebreniku, Tuzli, Živinicama i Gradačcu.

On je u ovom periodu provaljivao u porodične kuće i druge objekte te otuđio dva automobila u vrijednosti od oko 55. 000 KM, te također i novčanike, kartice, novac, mobitele i druge vrijedne stvari, a vještačenjem  će se utvrđivati protivpravna  imovinska korist koju je pribavio krađama i šteta koju je nanio oštećenim osobama.

Također provalio je i u jednu trgovinsku radnju i otuđio veći iznos novca, te u tri navrata odvaljivao kase i uzimao novac u samouslužnim auto praonama, pri čemu je oštetio i elektroniku na aparatima za naplatu.
Protiv Arslanija  je trenutno  otvorena istraga za osam radnji teških krađa,  na osnovu izvještaja koji je  do sada dostavio MUP TK, ali će u narednom periodu istraga u odnosu na njega biti proširena za više radnji koje se trenutno dokumentuju ili su ranije dokumentovane i izvještaji će se dostaviti Tužilaštvu.

Za Arslanijem je raspisana potraga u još nekoliko kantona na području FBiH zbog istih ili sličnih krivičnih djela, a pripadnici MUP-a TK su ga locirali i 25. jula ove godine lišili slobode na području Lukavca.

On je od ranije više puta osuđivana osoba za krivična djela iz oblasti imovinskih delikata.