Približava se oluja: Iz Kantonalne uprave civilne zaštite pozivaju na mjere zaštite od najavljenih kišnih padavina i jakog vjetra

 

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite pozivaju sva pravna i fizička lica na području Kantona Sarajevo da odmah poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od najavljenih kišnih padavina i jakog vjetra.

Savjetuju i da se na građevinskim i otvorenim prostorima ne ostavljaju predmeti koji bi usljed jakog vjetra mogli povrijediti ljude, da se automobili ne parkiraju u blizini stabala, te da se izbjegava boravak u prirodi u periodu trajanja najavljenog nevremena.

“S obzirom da se, prema prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i sutra očekuju obilnije kišne padavine, te da je izdato narandžasto upozorenje za jake lokalne pljuskove, praćene grmljavinom i jakim udarim vjetra i gradom, pozivamo sva pravna i fizička lica da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite koje su im propisane Zakonom”, poručuju iz KUCZ-a KS.

Pozivaju da se pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine i jake udare vjetra, jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja.

“Posebno apelujemo na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti s krovova objekata, građevinskih skela i slično, te time ugroziti sigurnost prolaznika. Također, apelujemo na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli ugroziti sigurnost prolaznika usljed vjetra, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja”, upozorili su.

Pozvali su općinske službe civilne zaštite s područja KS da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne “kao snage prvog odgovora na potencijalno moguće obilne kišne padavine i jake udare vjetra na području svojih općina”.

“Napominjemo navedene subjekte, da su dužni odmah, čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o tome dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na telefon broj 121, koji je neprekidno u funkciji, 24 sata, svakog dana”, ističu iz KUCZ-a.