Principi Naše stranke: Sabina Ćudić se pozvala na imunitet kako bi se odbranila od tužbe za klevetu

Zastupnica Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić odlučila je braniti se imunitetom od optužbi za klevetu.

Sjećate li se sjednica Parlamenta Federacije BiH po hotelima u vremenu korone. Jedna takva održana je u ilidžanskom hotelu Terme. Kada je izašla za govornicu Ćudić je prekrila naziv hotela. Potom je poručila: “Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održava se u stranačkom hotelu koji bespravno posluje”.

HBRD “Hoteli Ilidža” su demantovali navode Ćudić, a potom je i tužili za klevetu Općinskom sudu u Sarajevu. Općinski sud u Sarajevu odbacio je zahtjev advokata Sabine Ćudić da joj se prizna imunitet, nakon čega su se obratili Ustavnom sudu FBiH.
Ustavni sud FBiH donio je rješenje 20. juna ove godien u predmetu U-20/23 kojim je uvažio zatjev Sabine Ćudić. U odluci Ustavnog suda Federacije navodi se: “Žalba se uvažava, Rješenje Općinskog suda u Sarajevu broj: 65 0 P 890168 21 P od 18.4.2023. godine se ukida i predmet vraća tom sudu na ponovno odlučivanje”.

I tako, iako kontinuirano Naša stranka i njeni predstavnici drže lekcije o odgovornosti i spremnosti na posljedice, čini se da jedna od ključnih perjanica te stranke odgovornost od mogućih posljedica djelovanja želi zaštititi imunitetom koji uživaju parlamentarci.

Sljedeći put kada se predstavnici neke druge stranke pozovu na imunitet, zapamtite, uslijedit će salve saopćenja Naše stranke kako evropski i neki drugi parlamenti ukidaju imunitete. Tako to rade liberali kojima je priča o presuđenom UZP-u i činjenicama iz presuda ESLJP u kojima je konstitutivnost neodrživa, antiustavno djelovanje.

Ćudić je u narativu Naše stranke napala hotel koji je Parlamentu FBiH, kao i još neki, pružio mogućnost zasjedanja, dok su ih izbacivali iz Državnog parlamenta oni s kojima je sada Naša stranka i sama Ćudić u koaliciji. Tada joj nije smetala zloupotreba Parlamenta, ali joj je smetao hotel.

Danas se brani imunitetom od optužbi zbog klevete. Naša stranka i njihovi principi, zar ne?

(NAP)