Ratni zločinac Stojan Župljanin podnio molbu za prijevremeno puštanje iz zatvora u Poljskoj

Ratni zločinac Stojan Župljanin, bivši čelnik policije Republike Srpske, koji je osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, podnio je molbu za prijevremeno puštanje iz zatvora u Poljskoj, gdje se nalazi od 2019. godine.

Prema informacijama, Župljanin je podnio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu kada mu je isticala dvije trećine kazne zatvora, a njegova molba trenutno se nalazi u razmatranju.

U molbi se navodi da je Župljanin spreman da se “reintegriše” u društvo, da je u dobrom duševnom zdravlju i da je održavao dobre odnose sa svojom porodicom, posebno sa svojim sinom, tokom izdržavanja zatvorske kazne.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Haškog tribunala je 2016. godine potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Župljanin osuđen za zločine protiv čovječnosti, ubistva, mučenja i istrebljenja počinjene nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH. Među najtežim zločinima za koje je osuđen su ubistva oko 200 muslimanskih zarobljenika na Korićanskim stijenama te strijeljanje “više od 100 osoba” u logoru Keraterm.

Odluku o prijevremenom puštanju na slobodu će donijeti predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), a ishod će biti poznat naknadno.