Rekordna posjećenost Panonskih jezera u Tuzli: U julu boravilo više od 160 hiljada gostiju

Proteklo je 20 godina od otvaranja prvog slanog panonskog jezera u Tuzli, jedinog takve vrste u Evropi i svijetu, a ni najveći optimisti nisu mogli očekivati da će kompleks u dvije decenije postojanja posjetiti oko 5.5 miliona gostiju.

Direktor Javnog preduzeća “Pannonica“ Maid Porobić ističe kako je u julu ove godine zabilježena rekordna posjećenost u odnosu na prethodne sezone jer je evidentirano 164.000 gostiju, računajući i sezonske karte koje po povoljnim uslovima kupuju građani i građanke Tuzle.

“Imali smo lošiji jun, sa 20-ak kišnih dana, i nismo uspjeli, za sada, realizovati plan što se tiče posjete. Sa 31. julom imali smo 206.000 posjeta, ali se nadamo dobrim rezultatima u augustu i da ćemo se primaći našim predsezonskim projekcijama od 380.000 posjeta“, kaže Porobić.

Turisti u Tuzlu dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Češke, Mađarske, Francuske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država…

“Kroz prodaju petodnevnih ulaznica saznali smo odakle nam dolaze turisti. Ako, recimo, uzmemo Srbiju kao primjer onda imamo goste iz Beograda, Novog Sada, Negotina, Kragujevca, Sombora, Rume, Kraljeva, Tutina, Sremske Mitrovice, Loznice, Pančeva… Imamo goste iz Osijeka, Vukovara, Županje… Iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Imali smo nedavno goste i iz New Yorka, mi smo ih registrovali prilikom prodaje suvenira. Ne znamo da li je riječ o našim ljudima koji žive tamo, ali su nam rekli da dolaze iz tog velikog grada“, kaže Porobić.

Panonska jezera su se razvijala svih 20 godina postojanja. Od prvog jezera, preko drugog i slanih slapova, te trećeg… Svih tih godina podizan je nivo usluge i bezbjednosti, ali i čistoće slane vode kao resursa koji Tuzla ima, a drugi gradovi nemaju. U planovima postoji ideja da se gradi četvrto jezero, ali o tome ne odlučuje “Pannonica“ nego Grad Tuzla kao vlasnik kompleksa.

“Sigurno da postoji ideja o gradnji četvrtog jezera, ali mi nismo investitor i Grad Tuzla mora donijeti takve odluke. Prema podacima o posjećenosti, odnosno činjenici da imamo između 12-15 hiljada gostiju, projekat je opravdan jer svako od gostiju želi za sebe malo više komocije. Mi smo uspjeli da se finansiramo iz vlastitih izvora, u jeku sezone imamo 150 zaposlenih, funkcionišemo na najbolji mogući način i ideja o četvrtom jezeru, što se nas tiče, može biti realizovana. Ali, čuo sam i izjavu bivšeg gradonačelnika Jasmina Imamovića koji je pozvao i privatne investitore u gradnju slanih laguna u Tuzli. Zašto ne bi, baš kako je on rekao, postali grad slanih laguna jer niko nije vjerovao da ćemo za dvije decenije postići ovakav rezultat, promijeniti sliku grada, i privući 5.5 miliona gostiju“, zaključuje Maid Porobić, direktor Javnog preduzeća “Pannonica“.

Panonska jezera u Tuzli su jedinstvena po tome što su jedina slana u Evropi i što se nalaze u centru grada. Cijene su ove sezone neznatno povećane, ali je usluga unaprijeđena i svaki gost se, maltene, na Panonici osjeća kao kod svoje kuće jer mu je zagarantovana sigurnost i bezbjednost u skladu sa pravilima ponašanja koja su istaknuta u kompleksu.