RMU Banovići podigli prašinu zbog toga što njihova igračica nije na užem spisku selektora

Košarkašica višestrukog prvaka BiH Ajla Ikanović je “preko noći” skinuta sa spiska reprezentativki, tvrdi njen klub ŽKK RMU Banovići.

Trostruki prvak Bosne i Hercegovine ističe da je Ikanović prošla sve reprezentativne selekcije BiH, a igrala je na posljednjem velikom takmičenju naše selekcije, Svjetskom prvenstvu u Australiji prošle godine, te tvrde da je još u junu dobila poziv za reprezentativno okupljanje.

“Ajli Ikanović je 12. juna sa mail adrese KSBiH stigao dopis da se nalazi na spisku seniorske reprezentacije BiH, te da dođe na pripreme koje će se održati od 1. do 19. augusta (velikim slovima je naznačeno da dopis ne smijemo objaviti, ali ćemo isti sigurno predati nadležnim institucijama). Zašto? Zato što Ajla ni dan danas nije upoznata da se na istim pripremama neće naći, da je otpisana ili ‘skinuta’ sa spiska selektora seniorske reprezentacije BiH”, navode iz Banovića.

Iz redova nekadašnjeg prvaka BiH dodaju i da je Ikanović “zahvaljujući djevojkama, saigračicama i kolegicama iz reprezentacije upoznata da su sve nakon prvog maila dobile i drugi mail prije četiri dana da se okupljaju u hotelu Bosna u Sarajevu”.

Portal Klix.ba je provjerio navode banovićkog kluba, te je došao u posjed spiska koji je selektor Miloš Pavlović sastavio za okupljanje koje počinje danas.

Na spisku se nalazi 15 košarkašica, a među njima se ne nalazi ime Ajle Ikanović. Pavlović je pozive uputio Milici Deuri, Sanji Radulović, Elmi Feukić, Lejli Omerbašić, Amni Isaković, Ajli Selimović, Almedini Ahmić, Danijeli Mitrović, Azri Nikšić, Ani Leko, Jani Guski, Anidi Čaušević, Dragani Domuzin, Anđeli Šipki, te Mariji Kešeljević.

Ikanović je, najvjerovatnije, dobila poziv na širi spisak igračica na što se iz ŽKK RMU Banovići pozivaju, što je uobičajena praksa u svakoj reprezentaciji na svijetu.

Također, kada se spisak skrati, pozive dobiju samo igračice na koje selektor računa, te se ne radi ni o kakvom precrtavanju “preko noći”.

Pavlović će se danas obratiti javnosti na konferenciji za medije u 15 sati, te bi mogao staviti i definitivnu “tačku na i” kada je u pitanju ovaj slučaj.