Rudari danas zakazali protest ispred Elektroprivrede BiH

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, zbog stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica, donio je odluku o organizovanju protesta koji će biti održan danas, 1. augusta, ispred zgrade Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu, potvrdio je predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

Podsjetio je da su zbog neisplaćene plaće za juni te naknade za topli obrok za mjesec maj, zenički rudari obustavili proizvodnju u utorak, 25. jula u drugoj smjeni, kada se grupa od 30 rudara odlučila da ne izađe iz jame “Raspotočje” u kojoj su proveli dvije noći.

Husić je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SSSRRFBiH u Zenici, najavio da će danas na protestima u Sarajevu koji će biti organizovani u periodu od 11 do 14 sati, biti 500 radnika iz sedam rudnika Koncerna JP EPBiH.

– Mi ne tražimo da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava… Želimo kazati da smo ujedinjeni i da nećemo odustati – poručio je ranije Husić.