Rudari se okupili pred Elektroprivredom BiH, traže svoje plaće i uvezivanje radnog staža

Rudari iz rudnika širom BiH stigli su u Sarajevo gdje su se okupili ispred kapije JP Elektroprivreda BiH.

Sinan Husić, predsjednik sindikata radnika rudnika FBiH, kazao je da je planirano da na protestima bude pristuno otprilike 500 rudara iz sedam rudnika koji su u zajedničkom koncernu. Traže svoje neisplaćene plaće.

Niko ne zna čuvati i braniti državu kao rudar, niko ne zna cijeniti državu kao rudar. Sve ono što su pričali o rudarima, vidjeli su i do sada, mi to znamo na jako dostojanstven način uraditi, a s druge strane bilo ko da pokuša provokacijama ili nečim, imat će i odgovor kakav treba, jer mi smo spremni na sve. Ja sam spreman dati život samo da dokažemo da ne može više ovako. Nije rudar fukara”, naglasio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”.

Rudari će pred zgradom Elektroprivrede ostati do 14 sati kada će protesti biti zaključeni. Do tada, rudari su naglasili kako očekuju da im se do tada obrate i predstavnici Elektroprivrede sa kojima se razgovarati o stanju u RMU Zenica, isplati plata za juni te toplog obroka za maj kao i ispunjavanju uslova za penzionisanje radnika koji su stekli pravo na penziju tokom 2023. godine.