Rudari stigli u Sarajevo na proteste ispred zgrade Elektroprivrede BiH

Danas protest rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH, zbog stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica, donio je odluku o organizovanju protesta koji će biti održan u utorak, 1. augusta ispred zgrade Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu, potvrdio je predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

Mi smo danas planirali da ovom protestnom skupu prisustvuje 500 radnika iz sedam rudnika koncerna. Ne znamo u narednih par dana šta će trebati sve od nas pružiti u vidu podrške našim kolegama iz Zenice. Želimo da javnosti predstavimo zahtjev za realizaciju drugog dijela sporazuma potpisanog u Zenici 3.7. Taj sporazum je kreiran od rukovodstva EP BIH, to je neupitna činjenica”, kazao je Husić.

“Nema osobe koja to može anulirati i demantovati. Tražimo minimum uslova da aktivimo sve procese u RMU Zenica u Zenici i kad vidim kroz šta prolazimo proteklih par godina i dođem do zaključka, mi smo stvarno krivi. Trebali smo radnike podijeliti u sitne grupacije, da ih sistem guši. Mi smo krivi što nismo pozvali rudare na predaju. Mi takvu vrstu stava na prihvatamo. Želimo biti ujedinjeni i želimo minimum uslova, da radimo na pošten način. Uvijek ćemo se suprostaviti nepravednim i nehumanim rješenjima. Ovo što se radi radnicima nije humano. Pozivamo državu da poduzme sve mjere i radnje da oblokira sve procese u RMU Zenica u Zenici”, kazao je Husić.

“Svjesni smo da naša priča zamara građane, ali mi izbora nemamo. Nama ovo danas nije bilo jednostavno. Koliko god bilo teško, mi ćemo ostati ujedinjeni! Koliko god bilo opasno za nas, mi se nećemo predati”, kazao je Husić za N1