Salko Zildžić o Fadilu Novaliću: Vlada FBiH se hvali poslom koji je on uradio

Premijer FBiH Nermin Nikšić kao jedine rezultate u prvih 100 dana od nametanja Vlade FBiH ističe usvajanje zakona koje je pripremila Vlada Fadila Novalića, što potvrđuje činjenicu da je aktuelna vlast posvećena isključivo imenovanjima stranačkih kadrova i ispunjavanju želja HDZ-a, a ne interesima građana.

Rekao je to Salko Zildžić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

– Set energetskih zakona i Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Fadila Novalića, da bi ta zakonska rješenja nametnuta Vlada FBiH povukla iz procedure, a zatim ponovo vratila kako bi se danas hvalili tuđim urađenim poslom.

Građane FBiH s pravom zabrinjava informacija da su rezultati rada prethodne Vlade jedino čime se može pohvaliti aktuena vlast. Kompromisi i dobra atmosfera kojom se nametnuti premijer Nikšić hvali kao rezultat imaju jedino isporučivanje HDZ-u BiH onih institucija koje su od interesa za tu stranku, a kojima ranije nisu imali priliku upravljati. O navodnoj borbi protiv korupcije najbolje svjedoči činjenica da su RMU Banovići predali stranci Mirsada Kukića, čovjeka koji je stavljen na američku crnu listu upravo zbog korupcije u tom rudniku.

Nametnuta vlast je otišla i korak dalje pa je i ključne direktorske pozicije u JP Elektroprivreda BiH isporučila Kukićevoj stranci.

O meritokratiji pri imenovanjima, depolitizaciji javnih preduzeća, rastu penzija i plaća, reformskim zakonima i ostalim predizbornim obećanjima “Trojka” danas šuti, kao što šute o najavljivanim programima rada Vlade FBiH i Parlamenta FBiH. Istovremeno nisu u stanju savladati ni Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH – naveo je Zildžić na Facebooku.