Sanja Vlaisavljević pod policijskom zaštitom zbog prijetnji

Federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, našla se pod policijskom zaštitom nakon što je prijavila da prima prijetnje. Prema informacijama portala Klix.ba, ministrica je izrazila zabrinutost za svoju sigurnost, zbog čega je Federalnoj upravi policije (FUP) uputila prijavu koja je rezultirala privremenom zaštitom.

Naime, ministri nemaju osiguranje, ali u posebnim slučajevima, kao što je ovaj, FUP ima obavezu provjeriti postojanje opasnosti i dodijeliti zaštitu ako je potrebno. Ministrica Vlaisavljević će imati policijsku pratnju sve dok traje postupak procjene prijetnji.

Zaštita je posebno važna u ovom slučaju, budući da je ministrica iznijela kontroverzne izjave u javnosti, uključujući i potrebu rehabilitacije ratnog zločinca Darija Kordića, što je izazvalo osude šire javnosti.

Njezino imenovanje na mjesto ministrice kulture i sporta bilo je jedno od problematičnijih u novoj Vladi FBiH, a njene izjave izazivale su kontroverze i prije nego što je preuzela dužnost. Unatoč tome, Trojka i HDZ nisu pristali na ustupke i ministrica je stupila na svoju funkciju.

Iako su i drugi zastupnici i ministri primali prijetnje, nisu zatražili policijsku zaštitu, čime je ministrica Vlaisavljević jedina koja trenutno ima privremenu pratnju.