SDA: Obilježavanje godišnjice “Oluje” u Prijedoru provokacija i nova uvreda za žrtve

Odluka državnog vrha Srbije, entiteta RS i Srpske pravoslavne crkve da se godišnjica “Oluje” obilježi u Prijedoru nova je provokacija i uvreda za žrtve srpskih zločina u ovom gradu, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

– Za sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini ogromnu odgovornost snosi političko i vojno rukovodstvo Srbije. Svi strateški planovi za napad na Bosnu i Hercegovinu su kreirani u Beogradu. Oficiri Vojske RS-a su tokom rata, a i godinama nakon toga, imenovani i dobijali plaće iz Beograda. Stoga bi rukovodstvo Srbije, a posebno Aleksandar Vučić koji je veličao Ratka Mladića i zagovarao ubistvo “stotinu muslimana za jednog Srbina”, trebali pokazati kajanje i sa izrazima pijeteta dolaziti u mjesta poput Prijedora – ističu iz SDA i dodaju:

– Ako Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije žele da se prisjete žrtava operacije “Oluja”, trebaju hrabro otići u Hrvatsku i uraditi ono što kane uraditi u Prijedoru. Sva trojica dobro znaju šta se u Prijedoru desilo u godinama prije “Oluje”.

Prijedor je, podsjećaju iz SDA, grad u kojem su vojska i policija RS-a, uz Srebrenicu i Sarajevo, počinile najmasovnije zločine.

– Deseci hiljada protjeranih Bošnjaka i Hrvata; 3.176 ubijenih od čega je 102 djece; najveća masovna grobnica Tomašica; logori Omarska, Trnopolje i Keraterm u kojima je sadistički zlostavljano hiljade i ubijeno nekoliko stotina ljudi; bijele trake za Bošnjake po uzoru na Davidove zvijezde kojima su obilježavani Jevreji u nacističkoj Njemačkoj… samo su dio brutalnih masovnih zločina u Prijedoru, koji sadrže sve elemente genocida. Uz sve to, vlasti u entitetu RS ne dozvoljavaju ni postavljanje spomenika, koji bi bio podsjetnik na ove zločine – naglašavaju iz SDA i dodaju:

Kakva se onda poruka šalje kada se godišnjica stradanja srpskog naroda obilježava u gradu u kojem su u ime tog naroda i Miloševićevog velikodržavnog projekta počinjeni brutalni masovni zločini nad drugim narodima – Bošnjacima i Hrvatima? I zašto se težište tih ambcija iz Hrvatske ili Srbije premješta u Bosnu i Hercegovinu?

Prijedor, napominju iz SDA, nema nikakve direktne veze sa hrvatskom vojnom akcijom “Oluja”, koja je – uz sve kontroverze – nestankom paradržave tzv. “Republike Srpske Krajine” označila početak kraja sna o “Velikoj Srbiji”. Ali, dodaju, odabirom Prijedora kao najzapadnijeg grada u kojem Srbi – zahvaljujući etničkom čišćenju i masovnim zločinima – čine većinu, očigledno se želi poslati poruka da taj san u glavama dijela srpske političke i vjerske elite još živi.

– To je poruka koju bh. patriote veoma dobro razumiju. Kao i Vučićeve poruke o jačanju Vojske Srbije, usvojene strateške planove za “odbranu” Srbije koji obuhvataju i teritorij Bosne i Hercegovine i niz drugih poruka koje svakodnevno stižu iz Beograda – zaključuju iz SDA.