SDA-ovci poručili Konakoviću: Bosna i Hercegovina nikada ne smije da liči na mračnu Srbiju i njeno društvo

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković građane svoje zemlje naziva hijenama. Time frustracije zbog raspada vlastite stranke, ali i opoziva njegovog načelnika (općine Centar Sarajevo, Srđana) Mandića, Konaković liječi vrijeđajući one koji se usude pisati o frakcijskom ratu u NiP-u, saopćili su danas iz Općinske organizacije SDA Centar Sarajevo.

– Svoj bijes zbog gubitka kontrole nad vlastitom strankom, koji se oslikava u javnom odbijanju lokalnog ogranka u Centru da ga posluša u vezi sa opozivom Mandića, Konaković ne smije iskaljivati na građanima Bosne i Hercegovine.

Dok četnici orgijaju Prijedorom, prijete povratnicima i uposlenicima Memorijalnog centra jer se bore protiv negiranja genocida, dok “novi i reformisani” Dodik vrijeđa njegovog člana Predsjedništva (Denisa) Bećirovića, i dok Mandić iznosi šovinističke teze o “mutiranom genu SDA”, ministar vanjskih poslova se obračunava sa Bošnjacima i dio njih naziva hijenama i drugim pogrdnim imenima. Bosna i Hercegovina nikada ne smije da liči na mračnu Srbiju i njeno društvo, niti se smije dozvoliti “Vučićizacija” javnog prostora kroz uvrede i napade na građane i medije. Nažalost, Konaković je našao pogrešnog uzora i uvodi ovaj standard u javni život – ističu iz SDA Centar.

Konaković je, kako dodaju, naveo i neistinu da je NiP nekoga pobijedio, vjerovatno misleći na SDA.

– SDA ima 3,5 puta više glasova od ove lokalne stranke i sama više od cijele izdajničke “Trojke” zajedno. Narod je, nakon svih brutalnih napada na SDA od NiP-a, preskupih izbornih kampanja plaćenih sumnjivim novcem, otimanja zastupnika za svoje vlade, jasno rekao da ne želi NiP i podaničku “Trojku”, već SDA i patriotski blok. Već na izborima 2024. godine građani će vam još jasnije pokazati da ne praštaju izdaju, da psovanje genocida u lice ne smatraju razgovorom i kompromisom, da ne žele “gutače žaba” niti priznaju okupatorsku vlast, te će vas zbog toga poslati u historiju. Ako se vaše stranke do tada, zbog borbe za budžete i izborni plijen, same ne raspadnu – zaključili su u saopćenju.

Nakon brojnih spekulacija o postojanju frakcija i poljuljanim odnosima unutar NiP-a, jučer se u vezi s tim na svom profilu na Instagramu oglasio Konaković.

– A kako da mi vama, hijenama i poslušnicima, objasnimo da se u našoj družini glasno i otvoreno govori, da se mišljenja razmjenjuju, bruse, provjeravaju? Mi ovaj posao radimo sa puno strasti i emocija, zato vas i pobjeđujemo. Kako da vama dizačima drhtavih ruku za sve prijedloge šefova objasnimo da tako ne treba i da je dobro da kažete svoj stav i kad je drugačiji od predsjednikovog? I kako da vam objasnimo da nakon toga ima života u politici, da se normalno sarađuje i u timu putuje? Niste to nikad shvatili, zato smo vas pobijedili. Imali ste resurse, bilo vas je mnogo više, a upravo zbog ovih razlika smo vas pobijedili – naveo je.