SDA: Udruženi PR Konakovića i Dodika samo potvrđuje servilnost Trojke

Predsjednici SNSD-a i NIP-a, Milorad Dodik i Elmedin Konaković, danas su udruženim PR poduhvatom pokušali da opravdaju skandaloznu odluku o izdvajanju 70 miliona KM za kupovinu zgrade UIO u Banjoj Luci, saopćili su iz SDA.

SDAovci optužili Konakovića da finansira Dodikov secesionizam, on im odgovorio: UIO nije Dodikova, niti je BHTelecom vaš

– U očigledno sinhronizovanim izjavama, ovaj dvojac posegnuo je za neistinama i optužbama na račun SDA. Zanimljivo je da im je problem isključivo reakcija SDA, iako su na sličan način reagirale gotovo sve probosanske stranke, opozicija u entitetu RS, nevladine organizacije, mediji…Naš bi narod rekao: pametnome dosta.

Dodik isprozivao Izetbegovića: Obični si prevarant i lažnjivac. SDA je uvela mafiju u obavještajni sektor

Nijedna neistina, optužba, manipulacija i uvreda koje su sadržane u reakcijama Dodika i Konakovića, neće moći skrenuti pažnju sa činjenica i suštine.

Suština je da je Dodik godinama pokušavao isposlovati da UIO kupi isključivo zgradu u vlasništvu njegovog kuma Mileta Radišića u Banjoj Luci. Godinama ga je u tom naumu SDA sprečavala, ali mu je trojka izašla u susret i to u jeku njegovog najžešćeg napada na ustavni poredak BiH. Zbog toga je trojka danas dobila i javne pohvale od Dodika, koje su, istini za volju, svojom servilnošću i zaslužili.

Dok ostali iz trojke šute, Elmedin Konaković čak pokušava opravdati ispunjavanje Dodikovih poslovnih želja, pretvarajući se da kao ne zna o kojoj konkretnoj zgradi je riječ. U prepoznatljivom manipulativnom stilu on poziva NVO da prate „transparentnost procesa kupovine zgrade“, iako iste te organizacije godinama upozoravaju na sumnjive pokušaje kupovine Radišićeve zgrade.

Uz pokušaj spašavanja Dodika od sankcija, stvaranjem lažnog narativa o kooperativnosti na evropskom putu, „kumova zgrada“ je za sada jedini konkretan rezultat sastanka trojke-SNSD-a i HDZ-a održanog u Sarajevu.

Što se tiče Dodikovih uvreda upućenih predsjedniku Izetbegoviću, od čovjeka koji psuje genocid, ezan naziva arlaukanjem, konstantno vrijeđa Bošnjake i Islamsku zajednicu, ništa drugo i nije bilo za očekivati. Nevaspitanje i primitivizam koji se ponesu iz kuće, očigledno su neizlječivi – navode iz SDA.