SDP i NiP pozivaju građane da na referendumu glasaju za opoziv Hadžibajrića

Općinske organizacije SDP-a i NiP-a u Starom Gradu pozivaju građane da 23. jula na referendumu glasaju za opoziv načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića (NES).

Ove dvije stranke i na društvenim mrežama vode kampanju za opoziv Hadžibajrića. Međutim, na posljednjim lokalnim izborima 2020. su podržale Hadžibajrićevu kandidaturu za načelnika.

Politički raskol između SDP-a i NiP-a s jedne strane i Hadžibajrića s druge strane počeo je nakon što je tadašnja kantonalna zastupnica i Hadžibajrićeva stranačka kolegica Amra Junuzović Kaljić napustila NBL, koji se kasnije ujedinio sa ASDA formiravši NES, i postala članicom NiP-a.

Odnosi su dodatno pogoršani prilikom izbora gradonačelnika Sarajeva, kada su pojedini optuživali NES da je odgovoran za to što Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika.

Hadžibajrić je u maju uhapšen u sklopu istrage u predmetu “Start” te se tereti za teška krivična djela. Trenutno se nalazi u pritvoru. Općinsko vijeće Starog Grada je nakon toga donijelo odluku o referendumu za opoziv.

Starogradski NiP je prošli mjesec saopćio da sekretari mjesnih zajednica ubjeđuju građane da ne trebaju podržati opoziv Hadžibajrića. Prošle sedmice su općinski vijećnici Emina Kiseljaković i Husein Holjan napustili NES.