Shiffrin, Swiatek i Ledecky među nominiranima za najbolju sportašicu godine

Američka alpska skijašica Mikaela Shiffrin, američka plivačica Katie Ledecky i poljska teniserka Iga Swiatek među nominiranima su za laskavu titulu najbolje svjetske sportašice 2023. godine, prema izboru dobrotvorne edukativne nevladine organizacije profitna organizacija Ženska sportska fondacija (Women’s Sports Foundation).

Sportašice su za ovogodišnju nagradu izabrane na temelju sportskih postignuća u periodu od 1. jula 2022. do 30. juna 2023. godine, pri čemu je imenovano deset finalistkinja u pojedinačnim i deset u ekipnim sportovima.

Pobjednik, koji će biti objavljen 12. oktobra, bit će odlučen kombinacijom glasova javnosti i posebnog odbora Fondacije WSF. Javno glasanje završit će 8. augusta.

Žensku sportsku fondaciju osnovala je 1974. teniska legenda Billie Jean King. Fondacija se zalaže za uključivanje žena u sport, poboljšanje života žena i djevojaka kroz sport i tjelesnu aktivnost.

Naša je misija omogućiti svim djevojkama i ženama da ostvare svoj potencijal u sportu i u životu. Dajemo financijsku potporu ambicioznim sportašicama. Finansiramo revolucionarna istraživanja, obrazujemo, zagovaramo i pomažemo zajednicama da se djevojke aktiviraju. Naravno, pred nama je još dug put, ali nećemo stati dok ne stignemo, saopćila Fondacija.

Prošle je godine laskavu titulu dobila američka ritmičarka Sunisa Lee u kategoriji individualnih sportova.

Na spisku ovogodišnjih nominiranih su i parasportašice Amerikanka Kendall Gretsch i Nizozemka Diede de Groot, brazilska skateboarderica Rayssa Leal, američka atletičarka Sydney McLaughlin-Levrone, američka surferica Carissa Moore, japanska klizačica Kaori Sakamoto i američka boksačica Claressa Shields.

Na spisku nominiranih u timskim sportovima su Nizozemka Felice Albers (hokej na travi) i Amerikanke Ally Carda (softball), Caroline Harvey (hokej), Monique Matthews (sjedeća odbojka), Erica McKee (parahokej na ledu), Charlotte North (lacrosse), Natalia Schneider (košarka u invalidskim kolicima), Sophia Smith (nogomet), Maggie Steffens (vaterpolo) i A’ja Wilson (košarka), prenosi STA. 

(FENA)