Sladić: Od petka u naše krajeve stiže pljuskovi i grmljavina

Prodiranjem hladnijeg zraka sa sjeverozapada u sklopu približavanja frontalnog poremećaja doći će do osjetnije promjene vremena koja će se ovog puta osjetiti i na Jadranu te u Hercegovini te će ova područja nakon dužeg vremena predahnuti od ljetnih vrućina.

S njom će lokalno pasti i veća količina padavina koju očekujemo tokom subote, a s kojom u uskoskoncentrisanom području u kratkom vremenskom intervalu mogu nadmašiti i mjesečni prosjek.

Da bismo vidjeli razloge iza ove izražene promjene vremena, potrebno je popeti se na oko 10 kilometara visine. Mlazna struja, snažnija nego je to uobičajeno za ovo doba godine, ponire prema jugu Europe zahvaljujući prodiranju hladnijeg zraka sa sjeverozapada. U zoni barikliniteta (zona nagle promjene temperature zraka s visinom) nad Đenovskim zaljevom razvija se snažna PV anomalija (tj. anomalija potencijalne vrtložnosti) usljed smicaja vjetra koja potpomaže snažnu silaznu struju i intenzivnije padavine te daljnje produbljenje ciklone koja će se premještati prema istoku preko Jadrana, pumpajući obilje vlažnog i nestabilnog zraka u jugozapadnoj visinskoj struji prema našim područjima. Uz ciklonu je vezana hladna fronta koja će se premjestiti preko Bosne i Hercegovine tokom subote.

Sutra (petak, 04.08.2023) će se naši krajevi nalaziti na prednjoj, toplijoj strani mlazne struje s kojom u naše krajeve će početi pristizati sve vlažniji zrak, dok u blizini naše zemlje se nalazi spomenuta hladna fronta.

Prijepodnevna cirusna naoblaka (naoblaka nalik pramenu kose), kao predznak nadolazeće promjene vremena, nastavit će sa pridruženjem grudvastog, dnevnog razvoja naoblake uz okolno gorje i planine koji će uz curenje spomenute vlage u poslijepodnevnim satima na sjeverozapadu Bosne biti okidač za pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine te mjestimične pojave grada, koji će se od centralnog planinskog pojasa brzo premještati prema sjeveru Bosne.

Veći dio centralne, istočne i jugoistočne Bosne kao i Hercegovine do ranih večernjih sati ostat će suh i vruć uz najviše dnevne temperature zraka od 30 do 35, na jugu i istoku zemlje do 37 °C, dok će zahvaljujući povećanoj oblačnosti i pljuskovima vrijednosti temperatura zraka biti niža na prostoru Posavine i Krajine, većinom od 25 do 29 °C.

Hladna fronta će se približiti prostoru Krajine u večernjim satima donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu, a u zoni fronte zapuhat će prolazno jak sjeverac i sjeverozapadnjak uz osjetniji pad temperature zraka. Usljed blizine PV anomalije i snažne silazne struje, kao i prethodnih faktora (toplotna energija podloge, smicaj vjetra i izražena potencijalna vrtložnost), bit će uslova i za jača grmljavinska nevremena praćena gradom.
Fronta zajedno sa prizemnom ciklonom će se preko ostatka naše zemlje premjestiti tokom prvih sati subote i do jutra zahvatiti veći dio naše zemlje donoseći kišu, izraženije pljuskove i grmljavinu te prolazno jačanje sjevernog vjetra u zoni fronte.

Pljuskovi i grmljavina, nerijetko i intenzivniji, očekuju se i na jugu i jugozapadu Hercegovine gdje lokalno uz jači influks vlage sa Jadrana te uz spuštanje hladnijeg zraka sa sjeverozapada lokalno, i to prije svega u području bliže granici sa Crnom Gorom, može pasti količina padavina bliža mjesečnom prosjeku usljed izraženijeg procesa hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka, što može uzrokovati pojavu lokalnih bujičnih i urbanih plavljenja usljed jačeg intenziteta padavina u kratkom vremenskom periodu. Drugi dio dana ipak mirniji, izuzev istoka Bosne koju promjena zahvata najkasnije, ali i dalje ne potpuno suho.

Uz kontinuirani dotok vlažnog zraka bit će uslova za pojavu pljuskova. Temperature zraka će osjetnije pasti, u većini područja će se kretati uglavnom od 16 do 20, na jugu do 24 °C.

Nedjelja će započeti mirnije zahvaljujući blagom porastu zračnog pritiska, a s odmicanjem poremećaja dalje na istok prolazno će se naoblaka smanjiti uz barem djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku. Prisutnost vlage koja će pristizati sa sjeverozapada u sklopu nove izražene doline koja će utjecati najprije na vrijeme u sjeverozapadnoj Europi donijet će ponovo pojavu kiše i pljuskova, koji će se navečer proširiti i na područje Hercegovine.

Ove padavine nastavit će se i u ponedjeljak, 07.08.2023. a temperature zraka bit će ispod prosjeka za august mjesec. Ponovo će  jutra i noći biti svježa, uz vrijednosti temperatura zraka u centralnoj Bosni i ispod 10 °C.

Od utorka odmicanje doline na istok te postepena stabilizacija vremena zahvaljujući jačanju ogranka anticiklone sa zapada koji će najprije donijeti smanjenje naoblake Krajini i Hercegovini. Prema trenutnim pokazateljima, utjecaj anticiklone od sredine sedmice pa do idućeg vikenda ponovo će dovesti do porasta temperature zraka i većinom pretežno sunčanog vremena.