Slavlje Španca na Silverstoneu: Espargaro pretekao Bagnaiju u zadnjem krugu

Vozač Aprilije Aleix Espargaro trijumfovao je na Velikoj nagradi Britanije, devetoj utrci ovogodišnjeg Moto GP prvenstva.

Espargaro je na Silverstoneu došao do druge pobjede u karijeri, prve od prošlogodišnje utrke u Argentini.

Španac je slavio tako što je po kiši, na gumama za suho, pretekao aktuelnog prvaka Francesca Bagnaiju u posljednjem krugu i na kraju ga pobijedio za dvije desetinke. Na trećem je mjestu završio Brad Binder.

Spektakularna utrka viđena je na legendarnoj stazi, gdje je Bagnaia vodio tokom većeg dijela utrke, ali kada su se uvjeti promijenili na scenu je stupio Espargaro

U ranoj fazi utrke branitelj titule je vodio borbu sa vozačem VR46 tima Marcom Bezzecchijem, koji je napravio veliku grešku i izletio sa staze u sedmom krugu.

Velika nagrada Britanije bila je za zaborav za ostale pobjednike u kraljevskoj klasi trenutno – Marc Marquez je izletio, isto kao i njegov timski kolega Joan Mir, dok je Fabio Quartararo imao kontakt sa Marinijem i iako se vratio na stazu nije mogao bolje od 15. mjesta. Bez bodova je ostao pobjednik subotnjeg sprinta Alex Marquez, koji je bio treći u trenutku kada se morao povući iz utrke zbog kvara.

Bagnaia na prvom mjestu sada ima 214 bodova, 41 više od Martina, dok je Bezzecchi treći sa 167.

Naredna utrka Moto GP prvenstva vozi se za Veliku nagradu Austrije 20. avgusta.