Službenici u Ministarstvu vanjskih poslova mjesecima nisu otvarali poštu: BiH kasni sa agremanima za devetnaest stranih ambasadora u Sarajevu, a ministar Konaković mislio da nema pristup tajnim podacima pa je na samit NATO-a poslao zamjenika!

Zbog propusta službenika Ministarstva vanjskih poslova, Bosna i Hercegovina još uvijek nije dodijelila agremane za devetnaest ambasadora koji su trebali službovati u našoj zemlji, saznaje Istraga.ba. Zbog identičnog propusta u MVP-u, Bosnu i Hercegovinu na posljednjem samitu NATO-a u Viljnusu nije predstavljao ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, već njegov zamjenik Josip Brkić.

Ukratko, službenici MIP-a mjesecima nisu otvarali dio pošte sa oznakom Interno, zbog čega nisu dodjeljivani agremani stranim ambasadorima u BiH. Zbog neotvaranje pošte, ministar Konaković je mislio da nema pristup tajnim podacima i nije mogao učestvovati na samitu NATO-a.

Na adresu Predsjedništva BiH je, kako saznajemo, u ponedjeljak ujutro stiglo devetnaest agremana koje je trebalo uručiti stranim diplomatama. No, svi agremani su vraćeni u Ministarstvo vanjskih poslova, jer su pripremljeni tokom predsjedavanja Željke Cvijanović, a od kraja prošle sedmice Predsjedništvom predsjedava Željko Komšić. Ti agremani su, kako saznajemo, mjesecima bili u kabinetu jednog od saradnika ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i uopće nisu otvarani. Među agremanima su oni koji se odnose na nove ambasadore Švedske i Francuske.

U pošti koja je otvorena prošle sedmice, bilo je i dokumenata koji se odnose na samog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. U pitanju su, naime, dokumenti koji se odnose na pristup tajnim podacima. Kako nije znao da je dobio sve potrebne dokumente, ministar Konaković je za Samit NATO-a u Viljnusu prijavio svog zamjenika Josipa Brkića.

No, od toga je mnogo veći problem to što Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije poduzimalo ništa u vezi sa agremanima stranih ambasadora. Među neotvorenim kovertama je bila i ona koja se odnosila na agreman novom ambasadoru Kraljevine Švedske u BiH. Kako Šveđani, zbog propusta MVP-a BiH, nisu znali da je Predsjedništvo odobrilo agreman njihovom novom ambasadoru, i oni su počeli odugovlačiti sa dodjeljivanjem agremana novom ambasadoru BiH (Bojan Šošić).

Slična situacija je i sa novim ambasadorom BiH u NATO-u. Zbog neotvaranja pošte koja je pristigla iz OSA-e, Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije dostavilo dodatne informacije koje su bile potrebne da bi novi ambasador Vanja Filipović dobio potrebne dokumente koje se odnose na pristup tajnim podacima. Upravo zbog toga će kasniti njegovo preuzimanje dužnosti u sjedištu NATO-a u Briselu.