Smrtonosna bakterija otkrivena u suhomesnatom proizvodu u Hrvatskoj

Državni inspektorat Republike Hrvatske izdao je upozorenje potrošačima u vezi s povlačenjem prehrambenog proizvoda Kulen 55 VP, zbog utvrđene prisutnosti opasne bakterije Listeria monocytogenes. Ovaj potez dolazi nakon što je bakterija, koja može izazvati ozbiljne infekcije, identificirana u proizvodima kompanije Bermes d.o.o. iz Donje Pušće.

Povučeni proizvod ima LOT brojeve 90061995 i 90062876, s rokom upotrebe do 16. septembra ove godine. Bakterija Listeria monocytogenes nije u skladu s uredbom Evropske komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu te predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju.

Infektolozi i medicinski stručnjaci ističu da listerija ima posebnu sklonost prema invaziji moždanog tkiva i ovojnice mozga. Zaraza ovom bakterijom može rezultirati ozbiljnim komplikacijama kao što su paraliza moždanih živaca i udova, meningitis, encefalitis (upala mozga) te, u najgorim slučajevima, smrt.

Prema istraživanjima, infekcija listerijom zahtijeva specifičnu terapiju antibioticima, no stopa smrtnosti ostaje visoka. Stručnjaci upozoravaju da je ukupna stopa smrtnosti od zaraze listerijom u rasponu od 20 do 30 posto.

Ovo nije prvi slučaj opasne bakterije Listeria monocytogenes u prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj. Prema evidenciji portala Danica.hr, već je 11. slučaj utvrđene prisutnosti ove bakterije u prehrambenim proizvodima u posljednjih 20 mjeseci. Ova situacija naglašava važnost rigoroznih kontrola i mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze i zaštitilo zdravlje potrošača.