Softić: Inflacija ostaje neugodno visoka

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da se tokom ove godine očekuje slabljenje inflatornih pritisaka, ali da će inflacija ostati neugodno visoka.

“U tekućoj godini projiciramo ukupnu inflaciju od 7,7 posto, na osnovu srednjoročne makroekonomske projekcije iz maja”, rekao je Softić za Dnevni avaz, navodeći da je za prvih pet mjeseci, prema zvaničnim statističkim podacima, inflacija iznosila 10,2 posto.

On je dodao da procjene temeljne inflacije ukazuju da većina inflatornih pritisaka dolazi iz domaće ekonomije, što je trend u zemljama regiona, ali i EU.

“Drugim riječima, cjenovni šokovi koji su izazvani poremećajima u cijenama hrane i energenata na međunarodnim tržištima su apsorbovani, te očekujemo kako će ukupna inflacija usporavati brže od temeljne inflacije, barem u tri kvartala ove godine”, rekao je Softić za “Dnevni avaz”.

Govoreći o pripremama za uvođenje domaće referentne kamatne stope, guverner Centralne banke BiH objasnio je da je svrha da se bankama stavi na raspolaganje referentna stopa koju mogu koristiti za prilagođavanje varijabilnih komponenti cijena izvora finansiranja u finansijskim ugovorima.

“Dakle, banke će imati izbor koju će stopu koristiti, a to ne znači da će biti napušteno ili zabranjeno korištenje EURIBOR-a”, precizirao je Softić.

Kao prednost referentne kamatne stope za klijente naveo je to što će se kamatne stope na kredite prilagođavati realnoj cijeni novca na domaćem tržištu.

“Ili, drugim riječima, sve dok kamatne stope koje mogu dobiti na uložene depozite kod banaka budu niske, neće značajnije rasti ni kamatne stope na kredite”, rekao je Softić.

On je zaključio da primarni cilj Centralne banke BiH ostaje održavanje stabilnosti domaće valute uz puno pokriće u stranoj valuti.