Srpski mediji: Damir Mehić Bibi u Beogradu trebao likvidirati Luku Bojovića!?

Na beogradskom aerodromu lišen je slobode državljanin Bosne i Hercegovine Damir Mehić Bibi (47) koji se sumnjiči da je na ulasku u Srbiju imao falsifikovane dokumente.

Lišen slobode Damir Mehić Bibi!

Prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, on je pod lupom i zbog navodne namjere da ubije Luku Bojovića. Ovim povodom oglasio se i Bojovićev advokat Borivoje Borović.

Prema operativnim saznanjima sigurnosnih službi, Damira Mehića je angažirala jedna beogradska kriminalna grupa za likvidaciju Luke Bojovića. Međutim, ova informacija još nije potvrđena zvanično, a osumnjičenom se za sada stavlja na teret samo da je posjedovao falsifikovana dokumenta.

Bojovićev advokat Borivoje Borović, jedan od najpoznatijih beogradskih pravnika krivičara, rekao je za portal Nova.rs da je u šoku nakon saznanja da njegovom klijentu Luki Bojoviću prijeti životna opasnost.

“U šoku sam i iznenađen tom informacijom. Policija bi se trebalo ozbiljno time pozabaviti. Pretpostavljam da nema nikakvih razloga za tu akciju, ali policija mora da obrati posebnu pažnju na te sumnje”, rekao je advokat Borović.

Luka Bojović u Španiji je osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, a krajem prošle godine vratio se u Beograd. Iako je u medijima godinama povezivan sa kriminalnom grupom Zemunski klan, Bojović se u matičnu zemlju vraća kao slobodan čovjek, pošto je pred sudom u Beogradu oslobođen optužbi za učešće u mafijaškim likvidacijama.

Sin nekadašnjeg direktora Beogradskog zoo vrta Vuka Bojovića i akademske slikarke Anđelke Bojović, u drugoj je polovini devedesetih godina povezivan sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, vođom paravojne jedinice Srpska dobrovoljačka garda koja je učestvovala na ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bojović je 1995. bio osuđen na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog napada na policajca, ali kaznu nije odslužio pošto je tadašnji predsjednik države Milan Milutinović donio odluku o pomilovanju. Umjesto zatvorske kazne, dobio je četiri godine uslovne slobode.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odredilo je zadržavanje Damiru Mehiću Bibiju. Nakon izvršenih dodatnih provjera putem Interpola utvrđeno je da se radi o osuđenom licu koga matična država Bosna i Hercegovina traži radi izdržavanja kazne zatvora.

Od februara ove godine policijske agencije u Bosni i Hercegovini tragaju za Damirom Mehićem zvanim Bibi i Amirom Lisičićem, koje je Kantonalni sud Tuzla 14. februara nepravosnažno osudio na dugogodišnje kazne za likvidaciju Emira Džinića, pokušaj ubistva Naila i Amira Hodžića.

Presuda je donesena za oružani obračun koji se ispred zgrade Titanic u Tuzli dogodio 22. juna 2013. godine i bio kulminacija sukoba dvije kriminalne grupe, koje predvode Damir Mehić Bibi i Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac.

Damir Mehić nakon pucnjave u Tuzli 22. juna 2013. godine, bio je u bjekstvu četiri i po godine, a 16. januara 2018. godine uhapsili su ga pripadnici MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije FBiH na području Jahorine. On je tokom suđenja bio u pritvoru do 25. februara 2020. godine, kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane, odnosno zabranu napuštanja prebivališta u Tuzli, naredbu oduzimanja pasoša, zabranu prelaska granice BiH i naredba da se jednom sedmično javlja u policijsku stanicu.