Stotine Goraždana izašlo na ulice kako bi podržali svoje heroje

Stotine građana Goražda i branilaca tog grada danas se okupilo na mirnoj protestnoj šetnji od Trga branilaca Grada do Gradske dvorane “Mirsad Hurić” iskazujući nezadovoljstvo zbog optužnica protiv pripadnika Armije RBiH ali i neprocesuiranja ratnih zločina nad opkoljenim stanovništvom Goražda u periodu 1992. – 1995. godina.

Protestnu šetnju organizirali su Koordinacija boračkih udruženja BPK Goražde i Fondacija “Istina za Goražde” nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prošle sedmice podiglo optužnice protiv 13 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima su i dvojica komandanata Ahmet Sejdić i Ferid Buljubašić.

Građani su prošli ulicama grada noseći transparente sa natpisima “Ko je odgovarao za 548 ubijene i ranjene djece”, “Istina za Goražde”, “1336 dana opsade”, “Ko je odgovarao za zločine na Osanici”, “Ko je granatirao bolnicu” i niz drugih sa imenima lokacija i naselja u kojima su počinjeni zločini za koje još niko nije odgovarao.

Uz zvižduke i negodovanje, noseći u rukama transparente “Tužioci, imate li stida” građani su se nakratko zaustavili pred zgradom Tužilaštva BPK Goražde.

Poručili su da pravosudne institucije ne ostavljaju mnogo nade u pravdu jer se u Goraždu sudi borcima koji su branili goli život, dok roditelji ubijene djece, porodice ubijenih civila u ovom gradu još čekaju pravdu.

Predsjednik Fondacije “Istina za Goražde” Kasim Brdar poručio je da su u Goraždu jedinstveni u borbi za istinu i pravdu, pozdravljajući sve patriote iz drugih kantona koji su došli da daju podršku protestima.

-Ovo je naš grad i naša zemlja, mi ne idemo preko Drine, hoćemo da pružimo svakom ruku ko želi da živi. Mi ćemo opstati i ostati. Mi smo grad heroj, mi smo heroji i nikad se nećemo predati, kazao je Brdar.

Za ponedjeljak, 21. augusta najavio je proteste pred pravosudnim institucijama u Sarajevu u 12.05 sati.

Učesnici protesta u Goraždu zatražili su zaustavljanje svih procedura u vezi sa optužnicom Tužilaštva BiH i svih eventualno pripremljenih optužnica od Tužilaštva BiH te formiranje međunarodne komisije koja bi provela objektivnu istragu šta se dešavalo u Goraždu, Foči, Čajniču i Višegradu tokom rata koristeći haško naslijeđe, naslijeđe suda UN-a, koje, kako su naveli, Tužilaštvo BiH želi da izbriše.

Sa skupa su pozvali OSCE, EU, OHR i SAD da hitno pokrenu tražene procedure formiranja međunarodne komisije i da, kako je istaknuto, ne budu taoci ruske politike koja uslovljavanjem budžeta OSCE-a već dvije godine želi ugasiti OSCE u BiH i na Balkanu.

Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zatraženo je da podrži nihove zahtjeve, a učesnici protesta pozvali su predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžiju, da osigura da se zaustave sve procedure podizanja ili potvrđivanja optužnica dok međunarodna komisija ne sačini izvještaj i dok Vijeće ministara BiH ne osigura Izvještaj o revidiranoj strategiji i Aneksu “B”„strategije.

Sa skupa u Goraždu bit će upućeno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kojem će ga obavijestiti da su Tužilaštvo BiH i Sud BiH čije formiranje je pokrenuo, podržao i finansirao UN, izdali ideju sadržanu u rezolucijama UN-a, da Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu za opsadu Goražda koje je bilo zaštićena zona Ujedinjenih nacija.

Od predsjednika Suda BiH traži se da osigura zakonitost u radu Suda BiH i da sarađuje sa međunarodnim organizacijama za praćenje rada pravosuđa i osujeti i zaustavi svaku politizaciju rada Suda BiH.