Sudanski rat ušao u 100. dan jer pokušaji posredovanja propadaju

Sukobi su izbili u dijelovima Sudana na 100. dan rata u nedjelju, jer pokušaji posredovanja regionalnih i međunarodnih sila nisu uspjeli pronaći put iz sve težeg sukoba.

Borbe su izbile 15. aprila dok su se vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) borile za vlast. Od tada je više od 3 miliona ljudi iseljeno, uključujući više od 700.000 koji su pobjegli u susjedne zemlje, piše Reuters. Prema podacima ministarstva zdravlja, ubijeno je oko 1.136 ljudi, iako zvaničnici vjeruju da je taj broj veći.

Ni vojska ni RSF nisu uspjeli da odnesu pobjedu. RSF ima prednost u glavnom gradu Kartumu, a vojska ima više vazdušne i artiljerijske vatrene moći širom zemlje.

Infrastruktura i vlada u glavnom gradu su se raspali dok su se borbe proširile na zapad, posebno na krhku regiju Darfur, kao i na jug, gdje je pobunjenička grupa SPLM-N pokušala da osvoji teritoriju.

Iako su dvije zaraćene strane pokazale otvorenost prema posredničkim naporima koje vode regionalni i međunarodni akteri, nijedan nije rezultirao trajnim prekidom vatre. Obje strane su poslale delegacije da pokušaju ponovo pokrenuti pregovore u Džedi. Međutim, sudanski ministar vanjskih poslova rekao je u petak da indirektni razgovori nisu ozbiljno započeli.

Lideri vojske i RSF-a bili su na čelu zajedničkog vijeća od svrgavanja bivšeg vladara Omara al-Bashira 2019. godine i razišli su se oko planova za tranziciju ka demokratiji.

Patria