Sudija ukinuo presudu kojom je Goran Bijelac (23) iz Pribinića kod Teslića osuđen na šest godina robije

Okružni sud u Doboju ukinuo je presudu kojom je Goran Bijelac (23) iz Pribinića kod Teslića osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo troje članova porodice Livnjak, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Nerminka Begović, zamjenik predsjednika Okružnog suda u Doboju, objasnila je za Srpskainfo da je Okružni sud na sjednici drugostepenog vijeća donio rješenje kojim se uvažava žalba branioca optuženog i ukida presuda Osnovnog suda u Tesliću od 22. septembra prošle godine.

– Ukinuta je presuda kojom je optuženi Goran Bijelac oglašen krivim da je učinio krivično djelo ugrožavanje saobraćaja iz člana 402. stav 5 Krivičnog zakonika Republike Srpske – navodi se u odgovoru Okružnog suda piše Srpskainfo.

Inače, u ovom članu KZ precizirano je da će se učinilac koji je iz nehata izazvao nesreću, a u kojoj je nastupila smrt jednog ili više lica, kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina i kaznom oduzimanja vozačke dozvole.

Bijelcu će ponovo suditi Osnovni sud u Tesliću.

– Odluka je otpremljena Osnovnom sudu Tesliću 1. avgusta 2023. godine na dalje postupanje – zaključila je Nerminka Begović, zamjenik predsjednika Okružnog suda u Doboju.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Tesliću Bijelac je u septembru prošle godine osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo troje članova porodice Livnjak.

Nesreća se dogodila 15. avgusta 2020. oko 23.20 u mjestu Buletić, na magistralnom putu Banjaluka – Teslić.

U nesreći su učestvovali “audi A6”, koji je vozio optuženi Bijelac, i “fijat”, za čijim volanom je bio nastradali Zoran Livnjak.

Prema optužnici, vozač “audija”, optuženi Bijelac, u vrijeme teške nesreće bio je pod zabranom upravljanja vozilom “B” kategorije zbog ranije prebrze vožnje.

Vozač “audija” je trenutak prije nesreće u potpunosti prešao u suprotnu saobraćajnu traku i svojim prednjim desnim bočnim dijelom udario u prednji desni bočni dio “fijata”.

Nakon direktnog sudara, na mjestu nesreće poginuli su majka i kćerka, Svetlana (37) i Dragana (19) Livnjak.

Teško povrijeđeni Zoran i njegova tada četvorogodišnja kćerka Sofija prebačeni su u UKC Republike Srpske. Zoran je, nažalost, podlegao par dana kasnije usljed teških povreda glave, a malena Sofija je preživjela.