Sve više falsifikovanih eura kojima se kupuju zlato, luksuzni satovi i automobili

 

U prvoj polovini godine falsifikatori novčanica u Njemačkoj u opticaj su pustili više krivotvorenog novca nego u posljednje tri godine. Nakit, zlato, luksuzni satovi i skupi automobili često se plaćaju lažnim novčanicama.

Novčanice od 200 eura zapravo nisu posebno omiljene. Mnoge benzinske pumpe i trgovci uopće ih ne primaju. Još rjeđe u pravilu potrošači dolaze u kontakt s novčanicom od 500 eura. Iz tog razloga bi se trebala obratiti posebna pažnja kada nepoznate osobe plaćaju svežnjima takvih novčanica.

U stvari, novčanice od 200 i 500 eura povećale su obim falsifikovanog novca u Njemačkoj u prvoj polovini ove godine. Time nastala šteta od 2,9 miliona eura tokom samo šest mjeseci premašila je vrijednost cijele prethodne godine (2,7 miliona eura), saopćili su iz Bundesbanke.

Rekordan broj falsifikovanih eura

Prema podacima Bundesbanke, njemačka policija, trgovci na malo i banke su od januara do juna iz opticaja povukli 26.690 falsifikovanih novčanica. Posljednji put je veći broj falsifikata bio zabilježen u prvoj polovini 2020., kada je bilo riječi o 34.118 novčanica.

Falsifikovanje dvije najvrednije novčanice značajno je poraslo u poređenju s drugom polovinom 2022.: u slučaju novčanica od 200 eura u ukupnom broju falsifikata, riječ je porastu od dobrih 15 posto, nakon devet posto u prethodnih šest mjeseci.

Broj falsifikovanih novčanica od 500 eura u istom periodu se skoro učetvorostručio sa 554 na 2.178 komada. Tako je ljubičasta novčanica, koju centralne banke euro zone nisu štampale od početka 2019., imala udio od dobrih osam posto među svim falsifikatima u prvoj polovini ove godine.

“U ovom momentu još ne bih govorio o trendu. No, mi te pojave veoma pažljivo pratimo”, rekao je član uprave Bundesbanke Burkhard Balz u izjavi novinskoj agenciji dpa.

Prema podacima Bundesbanke, i dalje je najviše falsifikovanih novčanica od 50 eura, koje još uvijek čine gotovo 40 posto svih falsifikata u Njemačkoj, a 20 posto falsifikata u prvoj polovini godine predstavljale su novčanice od 20 eura.

Lažne novčanice za kupovinu luksuzne robe

Kvalitet novčanica od 200 i 500 eura, ističu stručnjaci Bundesbanke, nije čak ni posebno dobar. One podsjećaju na jednostavno napravljene novčanice s natpisom “Movie Money” ili “Prop copy” koje se mogu naći na internetu kao novac za igru ​​ili kao filmski rekviziti, ukazao je Balz.

Prema navodima policije, u nekoliko slučajeva su takvim novčanicama plaćani nakit, zlato, luksuzni satovi i skupi automobili. Balz u svemu ne vidi razlog za zabrinutost s obzirom na relativno male brojke.

“Uprkos povećanju broja tih novčanica za deset posto, situacija s falsifikatima se u suštini nije promijenila”, konstatirao je.

Prema njegovim riječima, u Njemačkoj je i dalje nizak rizik kada je riječ o podvalama lažnih novčanica – statistički je u prvoj polovini ove godine na 10.000 stanovnika zabilježeno svega šest falsifikovanih novčanica.

“Opipati, pregledati, nageti”

Lažne novčanice neće biti zamijenjene. Zato Bundesbanka preporučuje provjeru novčanica po principu “opipati, pregledati, nageti”.

Primjera radi, dijelovi odštampane slike mogu se osjetiti pod prstima na prednjoj strani novčanica. Elementi holograma se mijenjaju kada se novčanice naginju, a vodeni žig se može vidjeti samo kada se gleda kroz novčanicu.

Preporučuje se i da se sumnjiva novčanica uporedi s onom koja je nesumnjivo originalna i da se uvijek obrati pažnja na više sigurnosnih elemenata.

Savremene sigurnosne karakteristike nove serije novčanica

Oni koji su odgovorni za euro valutu već rade na novim sigurnosnim karakteristikama kako bi kriminalcima još više otežali falsifikovanje novčanica. Član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta u jednom intervjuu krajem maja je rekao da se radi na izdavanju nove visokotehnološke serije novčanica kako bi se spriječilo falsifikovanje.

Tokom nastajanja nove serije novčanica, ECB dopušta građanima Evrope da se izjasne o redizajnu novčanica. Evropljani se do kraja augusta ove godine mogu izjasniti o temama koje bi se trebale naći na trećoj seriji novčanica eura. Mogu se odabrati, na primjer, evropska kultura, ptice, rijeke ili ruke. Međutim, proći će još nekoliko godina prije nego što te novčanice dospiju u ruke građana, prenosi Deutsche Welle (DW).